Кратка история на содата за хляб и някои употреби

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

baking_soda

В естествената си форма содата за хляб е позната като натролит или самороден натриев карбонат. Натролитът, който съдържа големи количества натриев бикарбонат се използва от древни времена. Например, египтяните използвали самородния натриев карбонат като сапун за почистване. По-късно, преданията през цялата история разказват, че много цивилизации използвали различни форми на сода бикарбонат за правенето на хляб и на други храни, нуждаещи се от втасване.

Обаче, едва през 1846 години д-р Остин Чърч и Джон Дуайт започват да произвеждат и да продават съединението, което днес познаваме като сода за хляб.. Към шестдесетте години на деветнайсти век содата за хляб вече се споменава в издаваните по онова време готварски книги, а през трийсетте години на двайсти век тя е широко рекламирана като ‘доказало се лечебно средство’. През 1972 година се ражда идеята за поставяне на кутия със сода за хляб в хладилника, която да поддържа храната свежа и тя наистина се възприема масово… вдигнете ръка, ако и в момента държите кутия със сода в хладилника си!

Содата за хляб е популяризирана от фирмата Arm & Hammer още преди повече от 150 години и макар че много хора са запознати с разнообразните й свойства в готвенето и домакинството, малко хора осъзнават, че содата за хляб има също и мощни лечебни свойства.

Содата за хляб помага при грип и настинка

Някои хора вярват, че приемана вътрешно содата за хляб помага за поддържането на pH баланса в кръвотока. Това е вероятно основната предпоставка за препоръчваните употреби на содата срещу симптоми на настинки и инфлуенца. В брошурата си “Arm & Hammer Baking Soda Medical Uses,” (Медицински приложения на содата за хляб на Арм & Хамър), публикувана през 1924 година, д-р Волни Ес Чейни описва клиничните си успехи със содата бикарбонат в лечението на настинка и грип:

„През1918 и 1919 г. докато се борех с ‘грипа’ в Обществената здравна служба на САЩ, аз научих, че рядко някой, чието тяло е основно алкализирано със сода бикарбонат се заразява от болестта, а онези, които се заразяваха, ако се алкализираха отрано неизменно прекарват болестта леко.

Оттогава лекувам всички случаи на ‘настинка’, инфлуенца и грип като първо им давам големи дози сода бикарбонат и в много случаи в рамките на 36 часа симптомите напълно затихват.

Освен това, в нашето домакинство, дори преди дружествата ‘Woman’s Clubs’ и ‘Parent-Teacher’, аз защитавам употребата на сода бикарбонат като превантивна мярка за ‘настники’, като резултатът е, че днес получаваме много съобщения, посочващи, че хората, които взимат ‘сода’ не са засегнати, макар и в случаите когато почти всички около тях са болни от ‘грип’.”

Обаче, аз не съм съвсем сигурен доколко вярно е оптимизирането на pH чрез механизма на действие на содата за хляб, понеже клинично аз често използвам разредена солна киселина венозно също за да помогна на хората почти веднага да се възстановят от остри инфекции. Очевидно това е тикане на pH в обратната посока, но и двете изглежда действат, което показва, че начинът на действие може да не се извършва с посредничеството на pH а по друг начин.

Даването е достатъчно лесно и относително безвредно дори и да не почувствате облекчение от симптомите на настинката. Просто разтворете указаното количество сода за хляб в чаша студена вода и го изпийте. Препоръчаните дози от дружеството Arm & Hammer Company при настинки и инфлуенца през 1925 година са:

 • Ден 1 – Изпийте шест дози от по ½ чаена лъжичка сода за хляб в чаша студена вода през интервали от около два часа
 • Ден 2 – Изпийте четири дози от по ½ чаена лъжичка сода за хляб в чаша студена вода през същите интервали
 • Ден 3 – Изпийте две дози от по ½ чаена лъжичка сода за хляб в чаша студена вода сутрин и вечер, а в следващите дни по ½ чаена лъжичка сода за хляб в чаша студена вода всяка сутрин докато симптомите на настинката преминат

Содата за хляб е отлични средство за почистването на дома

След като вече сложихте пакет сода в аптечката, поставете един и под мивката, в банята и при почистващите препарати също …

 • Содата за хляб е чудесна за изтъркването на банята и кухнята. Сипете сода в бурканче с капачка от неръждаема стомана с дупки, наръсете повърхностите и почистете. Можете да добавите няколко капки от любимото си етерично масло. Маслата от лавандула и чаено дърво имат мощни антибактериални свойства.
 • Содата за хляб, смесена с ябълков оцет е пълна с балончето комбинация с много употреби. За да почистите каналите, поръсете сода за хляб в канала, след това добавете ябълков оцет и оставете сместта да бълбука 15 минути, после изплакнете с гореща вода. Това е по-безопасна алтернатива на опасните препарати за почистване на канали.
 • Накиснете готварски съдове в гореща вода и сода за хляб за 15 минути, за да можете след това лесно да отстраните загорялата храна от тях.
 • Използвайте сода за хляб, за да изтъркате скарата на барбекюто.
 • Почистете бебешките играчки със смес от 4 супени лъжици сода за хляб и 1.15 л вода.
 • Содата за хляб може също да използвате като омекотител на тъканите при пране или, за да са дрехите ви по-бели и с по-ярки цветове, добавяйте чаша сода бикарбонат в прането.
 • Содата за хляб е естествено средство за почистване на килимите. Поръсете килимите, оставете за 15 минути и изчистете содата с прахосмукачка.
 • За да излъскате сребърните предмети без употребата на токсични препарати, напълнете кухненската мивка с гореща вода, добавете лист алуминиево фолио и сода за хляб и оставете сребърните предмети да киснат докато заблестят. Това е лесен и забавен начин за почистване на сребро.
 • Поръсете сода за хляб в обувките си за естествено премахване на миризмата.
 • Ако в кухнята ви се запали мазнина, използвайте сода за хляб, за да потушите пламъците.

Д-р Меркола

Содата за хляб има много полезни за здравето свойства и много употреби, които не можем да обхванем в една статия. Очаквайте следващите статии за содата за хляб наскоро.

Източник: Use This to Remove Splinters – and to Address Many Other Health Needs, A Brief Baking Soda History, 27 August 2012

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/27/baking-soda-natural-remedy.aspx

Снимка: www.ayojualrumah.com 

Прочетете още статията: Имате киселини? 3 теста да определите защо

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *