Какво казват очите за здравето ви 1

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вижте как лошото зрение и обичайните проблеми със зрението могат да са индикатор за по-сериозни здравословни проблеми.

colour-eye

 

Гледането на хората в очите може и да не разкрива колко честни са те—но очите могат да ви дадат информация за нивата на холестерол в тялото, чернодробно заболяване или диабет, ако знаете за какво да гледате.

„Очите са уникален прозорец към здравето”, казва офталмологът Андрю Иуак, говорител на Американската академия по офталмология (AAO) и изпълнителен директор на Центъра по глаукома на Сан Франциско. „Те са единственото място в тялото, където без операция можем да видим вени, артерии и нерв (зрителния нерв)”.

Прозрачността на очите обяснява защо често срещаните очни заболявания като глаукома, катаракт и дегенерация на макулата могат да бъдат открити с редовни прегледи на очите.

„За жалост, хората все са заети и отлагат не само очните прегледи, но и редовните си общи прегледи. Ето защо, очните лекари понякога откриват други проблеми, като диабет или високо кръвно налягане”, казва Иуак. Особено уязвими, казва той, са хора като болногледачите, които се притесняват за хората около себе си като в същото време пренебрегват грижата за самите себе си.

Следете зорко за следните 14 проблеми с очите:

Изчезващи вежди

Какво означава симптома: Бръсненето на веждите е приумица (или мода, ако щете) в някои кръгове. Но когато външната една трета от веждите (частта най-близо до ушите) започва са изчезва от само себе си, това е често срещан признак за заболяване на щитовидната жлеза—или хипертироидизъм (свръх активна щитовидна жлеза) или хипотироидизъм (недостатъчно активна щитовидна жлеза). Щитовидната жлеза е малка, но особено важна жлеза, която регулира метаболизма, а щитовидните хормони са сред особено важните за производството на косата хормони.

Още показателни знаци: Веждите оредяват естествено с възрастта. Но при заболяване на щитовидната жлеза, загубата на окосмяване на веждите е неравномерно; при него селективно изчезват космите в краищата към ушите. Обикновено това е съпътствано със загуба на окосмяване и в други части на тялото, но понеже веждите са винаги пред погледа ни, оредяването на косата се забелязва първо при тях. Ранното побеляване на косата е признак,  свързан с проблем с щитовидната жлеза. Той засяга жените по-често от мъжете, а хипертироидизмът основно поразява жени на възраст от 20 до 40 години.

Какво да правим: Споменете симптома на дерматолог или на личния си лекар. Повечето други сиптоми на хипер- и хипотироидизъм са пословично неконкретни и общи. Преди да отидете на лекар, забележете дали има някакви други промени вероятно отнсящи се до теглото, енергийните нива, редовността на изхожданията и на менструацията, промени в настроенията или кожата.

Ечемик на окото, който не минава

Какво означава това: В по-голямата част от случаите, малката издута често пъти зачервена подутина по протежение на ръба на клепача отвътре или отвън е неприятен на вид, но безвреден ечемик. Но ако бучицата не изчезне до три месеца или сякаш непрестанно се появява на едно и също място, това може да е рядък вид рак (карцином на мастната жлеза).

Още показателни знаци: Истинският ечемик представлява запушена мастна жлеза във фоликул на миглите. Те са доста често срещани и изчезват в рамките на месец. Злокачествена киста, която имитира ечемик от друга страна не изчезва. (Или може да ви се струва че изчезва, но отново се появява на същото място). Друг предупредителен признак за рак на клепача: Опадане на миглите около ечемика.

Какво да правим: Покажете упорития ечемик на офталмолог (лекар по очни болести). С биопсия може да се потвърди диагнозата. Ечемикът обикновено се премахва хирургически.

Грапави жълти петна по клепача

Какво означават те: Xanthelasma palpebra е медицинското наименование на тези малки, жълти формирования и те обикновено са предупреждение за висок холестерол. Наричат се също „холестеролни бучки”—и в основни линии представляват мастни отлагания.

Още показателни знаци: Понякога хората бъркат тези бучки с ечемик, но ксантелазмата се появява на няколко места и петната са доста малки.

Какво да правим: Посетете личния си лекар или кожен или очен специалист. Диагнозата обикновено се поставя на око. Офталмологът може да прегледа очите и да види отлаганията; поради тази причина, всъщност, понякога високия холестерол за пръв път се диагнозира по време на рутинен преглед на очите. Проблемът обикновено не е сериозен и не причинява болка или проблеми със зрението. Лекар ще ви прегледа също и за други признаци на артериално заболяване.

Очите ви горят, имате замъглено зрение когато използвате компютър

Какво означава това: Може да сте работохолик и определено страдате от „синдрома на компютърното зрение” (CVS). Натоварването на очите отчасти е причинено от липсата на контраст върху екрана на компютъра (в сравнение с мастилото върху хартия) и допълнителната работа при фокусирането в пикселите на светлината. Освен това, към средата на живота, очите губят част от способността си да произвеждат овлажняващи сълзи. Появява се възпаление, което допринася за замъгленото виждане и неудобството.

Още показателни знаци: Проблемът влошава ли се следобед (когато очите сякаш стават по-сухи)? Положението по-лошо ли е когато четете дребен шрифт (напрягате очите си повече)? Хората, които носят очила или контактни лещи страдат повече от сухота в очите и синдром на компютърното зрение. „Понякога проблемът се влошава от вентилатор, който духа в лицето им”, добавя Иуак, отбелязвайки, че въздухът изсушава още повече уморените очи.

Какво да правим: Приглушавайте ярката светлина като пускате щорите, инвестирайте в предпазно покривало за компютъра или изпробвайте антирефлексно покритие за очилата си (ако носите такива). Обикновеното нагласяне на контраста на монитора може също да помогне. Белите участъци не трябва да светят ярко като източник на светлина, нито да изглеждат сиви. Плоските LCD панели на мониторите (като тези на лаптопите) по-малко натоварват очите отколкото по-старите модели. Дръжте материалите, с които работите близо до височината на монитора като по този начин облекчавате окото да не се префокусира много.

Все повече гурели в очите

Какво означава това: Блефаритът—възпаление на клепачите, особено в ъгълчетата—може да е причинен от няколко неща. Две от тях изненадващо са заболявания, които повече се свързват с други части на тялото: пърхот на скалпа и акне розасеа (което причинява зачервена кожа, обикновено при жени със светла кожа на средна възраст).

Още показателни знаци: Очите могат да се чувстват раздразнени все едно в тях са попаднали прашинки. Те може да горят, сълзят или да ги чувствате сухи. Подобните на корички гурели се образуват по миглите или във вътрешните ъгълчета или дори по клепачите.

Какво да правим: С чисти ръце поставете топла влажна кърпа върху очите за около пет минути, за да се разтворят гурелите и да се облекчи кожата. Отидете на лекар, той може да ви предпише антибиотичен крем, както и изкуствени сълзи.

Малко сляпо петно в зрителното поле, с трептящи светлини или вълниста линия

Какво означава това: Очната мигрена (също известна като „офталмологична мигрена”, „зрителна мигрена” или „мигренозна аура”) причинява това нарушение на зрението с или без съпътстващо главоболие. Промените в кръвотока към мозъка се считат за причината.

Още показателни знаци More clues: Изкривяването на зрението започва в средата на зрителното поле. То може да се появи като ярка точка, точки, или линия, която сякаш се движи и разстройва способността ви да виждате както трябва, все едно гледате през надупчен или пукнат прозорец. Това състояния е безболезено и не причинява трайно увреждане. При различните хора изглежда има различни причинители (като се започне от шоколад, кофеин и алкохол и се стигне до стрес). Понякога е последвано от главоболие, което е толкова силно, че понякога причинява последващо гадене.

Какво да правим: Ако шофирате, отбийте докато феноменът премине (обикновено в рамките на час). Отидете на очен лекар, за да прегледате зрението си, ако заслепяването продължи по-дълго от един час, за да се елиминират сериозни проблеми като отлепване на ретината; или ако изпитвате и други симптоми, които биха сочили към инсулт или припадък (като висока температура, загуба на мускулна сила или нарушаване на говора).

Червен флаг: Зачервени, сърбящи очи

Какво означава това: Много неща могат да дразнят очите, но сърбеж, придружен от кихане, кашляне, запушване на синусите и/или течащ нос, обикновено показва отчетливо „Алергия”! Когато участват и очите, причинителят обикновено е във въздуха като полени, прах или животински пърхот.

colourful_eye_by_kappawww-d38u2zv

Още показателни знаци: Алергия на очите може да е причинена и от някои козметични продукти или мазила. Някои хора, например, са алергични към стабилизаторите в капките за очи, използвани за лечението на сухота в очите.

Какво да правим: Предпазването от причинителя на алергията е обичайното лечение. Антихистамините могат да излекуват сърбежа; ако са под формата на капки за очи или гел, те ще донесат облекчение на очите по-бързо. Ако се окаже, че сте алергични към капки за очи, потърсете марка, която не съдържа консерванти.

Прочетете за останалите проблеми със зрението в статията Какво казват очите за здравето ви 2

Източник:

http://blog.seva.ca/2013/10/25/14-things-your-eyes-say-about-your-health/

Снимки: www.gofortricks.com; kappawww.deviantart.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *