Какво казват очите за здравето ви 2

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Това са останалите седем от 14-те здравословни проблема, които можем да забележим в очите си:

eye-health

Бялото на очите има жълтеникав оттенък

Какво означава това: Този симптом, познат като жълтеница, най-често се проявява при две групи хора: новородени с незряла чернодробна функция и възрастни с проблеми с черния дроб, жлъчния мехур или жлъчните пътища, включително хепатит и цироза. Жълтото в бялата част на окото (склерата) се причинява от натрупването на билирубин, вторичния продукт на старите червени кръвни телца, който черния дроб не може да преработи.

Още показателни знаци: „Други тъкани на тялото ще имат същия вид, но ние не можем да забележим това така ясно, както в бялото на очите”, казва офталмологът Иуак. (Кожата също може да пожълтее, ако човек консумира твърде много бета-каротини—но в този случай бялото на очите остава бяло).

Какво да правим: Споменете за симптомите на лекар, ако човекът вече не се лекува за заболяване, свързано с черния дроб, за да може жълтеницата да бъде изследвана, а основната причина за нея, лекувана.

Подутина или кафяво петно върху клепача

Какво означава това: Дори хората, които зорко следят кожата си могат да пренебрегнат клепачите като място, където може да се появи рак на кожата. Повечето злокачествени тумори на клепачите са базално-клетъчен карцином. Когато такъв тумор се появи като кафяво петно, то той—както е при всяка друга форма на рак на кожата—е по-вероятно да е злокачествен меланом.

Още показателни знаци: Възрастните хора със светла кожа са в най-висок риск. Следете най-вече долните клепачи. Подутината може да прилича на перличка с малки кръвоносни съдове. Ако подутината е в областта на миглите, някои от миглите може да са паднали.

Какво да правим: Винаги проверявайте при дерматолог, семеен лекар или очен лекар всички подозрителни петна или рани и възпаления по кожата. Ранното откриване е особено важно, преди проблемът да се разпростре в близките лимфни възли.

Очите изглеждат изпъкнали

Какво означава това: Най-често срещаната причина за изпъкналостта на очите е хипертироидизма (свръхактивност на щитовидна жлеза), особено под формата известна като болестта на Грейвс.

Още показателни знаци: Един начин да се разбере дали очите са изпъкнали е като се види дали има видима бяла част между горната част на ириса и горния клепач, защото обикновено не трябва да има. (Някои хора наследяват изпъкналостта на очите, така че ако това се предава в семейството, вероятно не става дума за хипертироидизъм). Човекът може да не мига често и може да ви се струва, че ви гледа втренчено. Тъй като заболяването се развива бавно, понякога то първо се забелязва на снимки или от случаен посетител, а не от някой, който живее с човека и го вижда всеки ден.

Какво да правим: Споменете симптома на лекар, особено, ако е съпътстван от други признаци на Грейвс като замъглено зрение, безпокойство, умора, повишен апетит, отслабване, треперене и сърцебиене. Изследване на кръвта може да определи щитовидните нива. Лечението включва лекарства и операция.

Внезапно двойно виждане, замъглено виждане или загуба на зрението

Какво означават те: Това са зрителните предупредителни знаци за удар.

Още показателни знаци: Другите признаци за удар включват внезапно изтръпване или слабост на ръка, крак или на лицето, обикновено само в едната страна на тялото; проблеми с вървежа поради замаяност или загуба на равновесие или координация; завален говор; или силно главоболие . При масивен удар (причинен от кръвен съсирек или кръвоизлив в мозъка) всички тези симптоми се появяват едновременно. При по-леки удари, причинени от стесняване на артериите, те могат да се проявят в рамките на по-дълги периоди от няколко минути или часове.

Какво да правим: Потърсете незабавна медицинска помощ като се обадите на бърза помощ.

Сухи очи, които са чувствителни на светлина

Какво означава това: Синдромът на Сьогрен е заболяване на имунната система. Той уврежда жлезите в очите и устата, които ги поддържат влажни.

Още показателни знаци: Сьогрен обикновено засяга жени над 40-годишна възраст с автоимунно заболявания като ревматоиден артрит или лупус. Обикновено очите и устата биват засегнати едновременно. Може да има също вагинална сухота, сухи синуси или суха кожа. Поради липса на слюнка, дъвченето и гълтането могат да са затруднени.

Какво да правим: Лекар може да диагнозира синдрома на Сьогрен с изследвания. Изкуствени лубриканти (като изкуствени сълзи) обикновено са необходими за предпазването на очите, както и за подобряването на храненето. Пиенето на много вода също помага.

Внезапно затруднение да се затвори едното око, неспособност да се контролират сълзите в него

Какво означава това: Парализата на Бел е увреждане на нерва, който контролира лицевите мускули (седмия краниален нерв), което причинява временна парализа на половината лице. Това понякога е вследствие на вирусна инфекция (като херпес зостер, моно или ХИВ) или на бактериална инфекция (като лаймска болест). Диабетиците и бременните също са в в по-висок риск.

Още показателни знаци: Засегнато е половината лице, не само окото. Въздействието е различно при различните хора, но като цяло лицето изглежда отпуснато и неподвижно. Клепачът може да отпусне и да е трудно или невъзможно да бъде затворен и или да има прекомерно сълзене или сълзи да не се произвеждат. Всички тези симптоми се появяват внезапно.

Какво да правим: Отидете на лекар. Повечето случаи са временни и човек се възстановява напълно в рамките на седмици. Рядко, заболяването може да се прояви отново. Физическата терапия помага за възстановяване на говора, усмивката и другите действия, за които е необходимо лицевите мускули да работят едновременно и тя помага също така за избягването на асиметричното изражение на лицето. Професионалните грижи за очите помагат на засегнатото око да остане овлажнено и неувредено.

Замъглено зрение при диабетици

Какво означава то: Диабетиците са в повишен риск от няколко проблеми с очите, включващи глаукома и катаракта. Но най-често срещаната заплаха за зрението им е диабетичната ретинопатия, при която диабетът засяга кръвоносната система в очите. Това е водещата причина за слепота при възрастните американци.

optometry_eye_300x241

Още показателни знаци: Промените, свързани с диабетичната ретинопатия се проявяват при хора, които отдавна имат заболяването, а не при наскоро диагнозираните. Човек може също така да вижда „петънца”, мънички тъмни точки в полето на зрението си. Понякога диабетът причинява малки хеморагиии (кръвоизливи), видими в окото. Няма болка. Хората със слабо контролирана кръвна захар могат да имат по-лоши симптоми.

Какво да правим: Човек с диабет трябва да преглежа очите си веднъж годишно, за да хваща и контролира най-ранните етапи на ретинопатия, глаукома, катаракта или други промени—преди те да се превърнат в осезаем проблем.

Прочетете също статията: Какво казват очите за здравето ви 1

Източник:

http://blog.seva.ca/2013/10/25/14-things-your-eyes-say-about-your-health/

Снимки: marcosmd.wordpress.com; research.visibleoptometry.ca

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *