Кактусите лекуват и предпазват от заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

aloe-vera-gel

Помнете – не всичко, което блести е злато и не всичко с бодли е нездравословно!

Докато растем, всички ние се учим и формираме представи за хората, нещата и заобикалящата ни среда на база на произволни фактори. Много от преценките ни са резултат от слухове и предположения. Всички жители на даден град си спечелват лоша репутация заради отразяването на няколко престъпления в националните медии. Мъжете шофьори често се присмиват на жените шофьори, че не са „достатъчно добри” да карат по улиците на града. Човек оценява дадена книга по корицата й, без да осъзнава дълбочината, която се крие вътре в нея. Например, кактусите, семейство бодливи растения, често се приемат за опасни и вредни, особено за малките деца. Употребата им е ограничена до засаждане в екзотични алпинеуми в градината. Знаете ли, обаче, че тези вредни на вид растения са способни да ви пазят от множество болести?

Ето пет основаващи се на факти начина, посредством които кактусите спомагат за предотвратяването на заболявания:

1. Кактусите регулират кръвната захар

Диабетът направо вилнее днес поради лошия начин на живот и вредните навици на хранене. Но вече има надежда! Листата на кактуса нопал свалят високите нива на кръвната захар, и по този начин снижават риска от диабет, рак и сърдечносъдови заболявания. Екстрактът от бодлива круша, както още се нарича кактусът нопал, помага за свалянето на глюкозата и на нивата на хемоглобина в кръвта до нормални, съобщава изследване, проведено с плъхове болни от диабет, публикувано в списанието Journal of Ethnopharmacology. Друго изследване, проведено от Международното списание по молекулярна наука показва, че консумирането на листа от кактус в комбинация с физическа активност помага за подобряване на инсулиновата чувствителност.

2. Кактусите имат противоракови свойства

Тези бодливи растения са известни и с това, че предоставят защита от една от най-страшните епидемии на днешния ден – рака! Тъй като са заредени с богати на антиоксиданти флавоноиди и феноли, кактусите предотвратяват формирането на свободните радикали, които помагат на раковите клетки да се развиват. Екстрактът от аризонска кактусова круша спомага спирането на растежа на раковите клетки и потиска растежа на туморите, се съобщава в публикувано в списанието Nutrition Journal изследване. Антиоксидантите и активните съставки в бодливата круша помагат в убиването на раковите клетки при рак на дебелото черво и на гърдата при хората, се съобщава в броя от февруари 2013 година на списанието Journal of Food and Function.

Cactus-300x300

3. Кактусите подобряват храносмилателното здраве

Оплаквате ли се от проблеми с храносмилането от време на време? Тогава онова, което ви трябва е магията на кактусите!

Кактусите са чудесни източници на хранителни фибри, които подобряват изхождането и стимулират перисталтиката на червата, като по този начин снижават риска, както от диария, така и от запек. Фибрите, също така, помагат за снижаването на холестерола и по този начин допринасят за подобряване здравето на сърцето. Алое вера е вид кактус, който в изследване показа, че облекчава и симптомите на синдрома на дразнимото черво.

4. Кактусите имат антисептични свойства

Терапевтичните свойства на алое вера са познати на всички – от практикуващите Аюрведа, до покровителите и редовните клиенти на съвременната медицина. Този кактус се знае, че лекува много болести като сърдечносъдови заболявания, дихателни разстройства и орални проблеми. Алое вера се приема и за чудесно средство за грижа за кожата, което се дължи на антисептичните и регенериращите му свойства за кожата. Алое вера съдържа шест антисептични вещества: лупеол, салицилова киселина, карбамиден азот, канелена киселина, феноли и сяра. Тези вещества се борят с гъбични, бактериални и вирусни процеси и лекуват кожни инфекции. Противовъзпалителните свойства на хормоните аксим и гиберелин, съдържащи се в алое вера, също така спомагат лечението на изгаряния от слънцето.

5. Кактусите предпазват от затлъстяване

Много здравословни проблеми като сърдечни заболявания, диабет и рак, са резултат от затлъстяване. Друга област на здравето, в която кактусите правят чудеса, е контролирането на теглото. В момента провеждащо се терапевтично, клинично и експериментално изследване откри, че фибрите в кактусите помагат за снижаването на телесното тегло като стимулират изхвърлянето на мазнините с екскрементите като по този начин снижават наличните за усвояване хранителни мазнини. Кактусът нопал също така съдържа витамините В6, тиамин и рибофлавин, които подобряват метаболитната функция.

Кактусите са отличен хранителен компонент с ниско съдържание на калории в начина ни на хранене. Трябва обаче добре да почиствате листата им, изрязвате жилките от тях и обелвате кожата им преди да ги готвите, варите, печете или пържите. Ако усетите алергия или обрив при консумирането им, консултирайте се с лекаря си възможно най-скоро. Помнете – не всичко, което блести е злато, както и не всичко, което има бодли е нездравословно!

Източник:

https://www.endalldisease.com/5-astounding-ways-cacti-based-plants-can-reverse-and-prevent-disease/

Снимка: plus.google.com; www.searchhomeremedy.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *