4 съвета как да се борим със зимното униние

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Това време на годината е, когато ни се струва, че зимата се е задържала по-дълго, отколкото гостоприемството ни предполага, а пролетта и лятото все още са твърде далече. Температурите са по-студени, вятърът е смразяващ, няма достатъчно слънчева светлина – човек наистина може да се почувства победен.

Но не трябва да се оставяте зимата да ви надвие. Преборете се с тъгата с тези лесни съвети (които не изискват да се навлечете като ескимос и да се юрнете навън)…

Homemade Irish Beef Stew with Carrots and Potatoes

1. Обличайте се в свежи цветове

Изглежда твърде лесно да имитирате времето в момента когато се обличате сутрин. Навън е сиво, така че и вие се чувствате така и следователно се обличате в сиво. Виждате ли модел? Ако искате да се освободите от „сивата” паника, която ви е налегнала, носете по жизнерадостни цветове.

Цветовете, които избирате да носите влияят на настроението ви и на това как се чувствате.

Нуждаете се да подсилите енергията си? Изберете тонове в червено и лилаво, тези ярки цветове ни карат да се чувстваме по-енергични. В изследване на атлети олимпийци, онези които носели червени екипи било по-вероятно да спечелят златен медал в сравнение с облечените в синьо.

Ако пролетта е любимият ви сезон защото ви прави щастливи, облечете се все едно е пролет. Зелените и жълти цветове носят щастие, както и положителни спомени за дните прекарани на открито.

Така че преди да си навлечете същия тъмен пуловер, пропуснете сините и черни дрехи и се насочете към по-светлите си дрехи в гардероба.

2. Яжте подобряващи настроението храни

През зимата, ние търсим храни, които ни успокояват. Склонни сме да ограничим до храните, съдържащи нишестета, въглехидрати и захар. Проблемът е, че тези храни първо ни изпълват с енергия, а после карат енергията ни да падне и ни карат да се чувстваме по-тъжни от преди.

Има по-добри начини да се храним, за да контролираме настроението си. Първо и най-важно, наслаждавайте се на крехки меса като пиле или риба. Освен това се зареждайте с омега-3 мастни киселини, които можете да си набавяте от храни като сьомга, орехи, соя, тиква и чушки. Клиниката Мейо съобщава, че омега-3 мазнините са особено важни за мозъка и често се предписват в битката с депресията.

Други чудесни храни са горските плодове. Те не само ви карат да се наслаждавате на пролетни и летни вкусове, но са също така заредени с антиоксиданти. Горските плодове съдържат съставки сходни на валпроевата киселина – съставка, включвана в повечето лекарства за стабилизиране на настроението. Като ядете горски плодове, вие можете да подобрите настроението си и да го поддържате добро.

Друг съвет е да се опитате да избягвате изкуствените захари. Те ви дават първоначалното изкуствено „вдигане” на настроението и енергията, а след това водят до срив в енергията ви. Изследвания от Университета на Калифорния, Лос Анжелис показват че твърде многото захар може всъщност да промени мозъка ви и да го накара да функционира по-бавно. Ако вече се чувствате тъжни, захарта само ще допринесе още повече за лошото ви настроение.

3. Вдигнете купон

Трудно е човек да не се чувства чудесно, когато е заобиколен от добри приятели, хубава храна и се весели. Тогава защо да не прегърнете идеята за купон и да я използвате като начин да поддържате радостта през зимата?

Може би си мислите, „Нямам повод за празнуване”. На кого му пука! Кога сте се нуждаели от причина, за да се обадите на приятели или на семейството си и да се позабавлявате заедно? Като се заобикаляте с хора, вие правите нещо полезно за настроението и здравето си.

Университета на Тексас публикува изследване в списанието Journal of Health and Social Behavior през 2010 година, заключаващо, че хората които страдат от заболяване на коронарната артерия и минимално социално общуване е два пъти по-вероятно да починат в сравнение с хората с богат социален живот.

По-нататъшен анализ разкрива, че хората с минимално социално общуване е по-вероятно да са с по-слаба имунна система, по-високо възпаление, високо кръвно налягане и по-сериозни сърдечносъдови проблеми.

Каква по-добра причина да празнуваме от забавлението и доброто здраве? Когато сте сред близки хора ще си осигурите и двете!

4. Уплътнявайте времето си

Твърде лесно е да се цупите щом единственото което правите е да стоите вътре, защото е твърде студено, за да си подадете носа навън. Това не означава, че не можете непрестанно да се занимавате с нещо и да подобрявате настроението си.

Приемете зимните месеци като чудесна възможност да свършите нещата в дома си, които все отлагате. Като отмятате точките в списъка си за нещата, които трябва да свършите, това ще ви зареди с щастливото усещане от реализирането им.

Друга идея е да създадете градина на закрито или да внесете още няколко растения в дома си. Растенията имат успокояващ ефект. Те също така прочистват въздуха, което е особено полезно през зимата, когато има отопление и въздухът се изсушава.

Също така, използвайте това време, за да наваксате с четенето на книгите, които някога сте зачели, започнете да плетете нещо или се научете как да използвате последните технологии. Каквото и хоби да захванете, стоенето на закрито не трябва да е товар. Стига да сте заети през цялото време, това ще ви кара да се чувствате положително.

Нека зимата бъде за вас по-светла и по-щастлива

Опитайте тези лесни съвети за да се преборите с миньорните чувства, които често придружават късите, по-мрачни и студени зимни дни. По този начин ще преминете през този сезон подновени и пълни с енергия – и пролетта ще ви изненада преди да се усетите!

Ваш в добро здраве,

Виктор Марконе, МД

Източник:

http://www.belmarrahealth.com/4-health-tips-to-fight-the-winter-blues/

Снимка: www.great-chicago-italian-recipes.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *