Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

salad-alkaline

Пригответе го за минути и си набавете куп полезни вещества

Днешният пост е за лесно сурово ястие – чиято направа отнема само няколко минути като то е 100% алкализиращо.

Нарекох ястието Изграждащ костите неутрализатор на киселините, защото е насочено да елиминира натрупващите се в тялото киселини, които увреждат костите, както и да балансира pH на всяка киселинна храна, която консумирате по време на хранене.

Освен това, то съдържа не по-малко от 10 основни хранителни вещества и на всичкото отгоре е изключително вкусно! В алкална среда тези жизнено важни хранителни вещества могат веднага да започнат да действат за изграждането и укрепването на костите ви.

Нямам търпение да ви покажа колко невероятно лесно е да подсилвате здравето на костите си с вкусна храна, така че да започваме!

Но почакайте… това звучи твърде лесно

Ако мислите, че обикновено ястие – в този случай салата – няма как да е така ефикасно за изграждането на костите, не сте само вие. Много хора са склонни да приемат сложни обяснения и лечения пред лесните. Помислете само – лекарите ни се струват така „над” нас когато използват сложния си медицински жаргон и ироничното е, че повечето пациенти са склонни да вярват на нещата, които просто не разбират.

Медицинската общност преувеличава тази тенденция като омаловажава всеки основаващ се на храната подход за борба с остеопорозата, карайки ви да мислите, че е невъзможно нещо толкова просто като храната, която ядете да изгражда плътността на костите и да подобрява здравето на костите.

Но изграждането на костите е наистина така лесно и днешната, заредена с хранителни вещества рецепта е идеален пример за това точно колко лесно – и чудесно вкусно – може да бъде изграждането на костите.

10 основни хранителни вещества в едно ястие

Изграждащият костите неутрализатор на киселините съдържа основни съставки

Нека хвърлим по-внимателен поглед на хранителните вещества и храните в тази вкусна салата.

  • Калцият със сигурност се нуждае от много малко обяснения; това определено е основният минерал, съдържащ се в структурата на костите. Обикновено го свързваме с млечните продукти, но всъщност калцият се съдържа в изобилие в много растителни храни. В тази салата ще го откриете в къдравото зеле, бялото зеле, бадемите и сусама.
  • Магнезият е по-малко познат минерал от калция, но по нищо не му отстъпва по важност. Той действа в синергия с калция за балансиране на хормоните, произведени от щитовидната жлеза и от паращитовдната жлеза (жлеза, намираща се до щитовидната жлеза, която секретира хормон – паращитовиден хормон – който регулира нивата на калций в човешкото тяло. Магнезият действа в синергия с калция, за да балансира хормоните, произвеждани от щитовидната и паращитовидната жлези. Тези хормони осигуряват „отдаването и усвояването” на калций – едната стимулира абсорбцията на калция в костите, а другата сигнализира за премахването на калция от костите, така че той да може да бъде депозиран в други тъкани. Ако това ви звучи като възстановяване на костите, прави сте! И магнезият помага всичко това да се случи.

Магнезий има в бадемите, спанака и тиквените семки в салатата.

  • Цинкът се съдържа в структурата на костите и той регулира ензим, наречен алкална фосфатаза в костите. Този ензим участва в минерализирането на костите. Цинкът също така играе роля за контролиране загубата на костна маса. Хората с остеопороза са с ниски нива на цинк, но вие можете да повишите приема си на цинк с бадемите и тиквените семки в тази салата.
  • Борът помага за поддържането на здравето на клетъчните мембрани в тялото, което е особено важно. Без здрави клетъчни мембрани, минералите като калций и магнезий не могат да преминават през мембраните и да влизат в клетките, където тяхното действие се изразява в изграждането на костите. Салатата предлага бор в авокадото, бадемите, целината и морковите.
  • Медта е минерал, който активно участва в редица ензимни процеси. Той всъщност е компонент на жизненоважен антиоксидант, наречен супероксид дисмутаза. Ще откриете мед в бадемите, сусама, тиквените семки и доматите в тази премахваща киселинността салата.
  • Манганът също е минерал и като медта участва в много ензимни процеси. Той влияе на щитовидната жлеза и следователно има въздействие върху нивата на тироксина. Това е жизнено важно за здравето на костите, защото тези хормони участват в прецизен акт на балансиране, който включва стимулирането или репресирането на костната резорбция.

Манганът се съдържа в тиквените семки в тази рецепта.

  • Силицият играе роля във формирането на колагена, нишковидна съединителна тъкан, която е компонент на костите. Освен това силицият помага на тялото ви да синтезира калций и насочва този важен минерал в правилната посока –  костите ви. Тази салата съдържа богатите на силиций краставици, домати и маруля.
  • Витамин K действа с витамин D за регулиране производството на остеокласти – клетките, които премахват износените кости, така че те да бъдат заменени с нова кост. Всъщност, форма на витамин K, наречена витамин K2 реално спира формирането на остеокласти, което предпазва от прекомерна загуба на костна маса. Витамин K има в марулята и къдравото зеле в тази рецепта.
  • Витамините В комплекс трудно се откриват в алкализиращи храни, но важността им не може да бъде пренебрегвана по отношение здравето на костите. Макар че витамин B12 е най-тясно свързан със здравето на костите, добра идея е да се поглъщат колкото се може повече от тези витамини едновременно, защото те действат синергично един с друг. Тази салата съдържа авокадо, плод, който съдържа витамините B6, B5, както и фолиева киселина.
  • Витамин C е необходим за правилното формиране на колаген, ето защо един от симптомите на скорбута (недостиг на витамин C) са болките в костите. Изследванията показват, че витамин C наистина потиска остеокластите (разрушаващите костите клетки), като в същото време стимулира производството на остеобласти (изграждащите костите клетки). И двата вида клетки са необходими за правилното възстановяване, а витамин C спомага за поддържането на много важния баланс между тях.

Тази салата съдържа зеле и домати, които са богати източници на витамин C.

А сега рецептата!

Изграждащ костите неутрализатор на киселините

1 или повече порции (размерът на салатата зависи от вас самите, така че изберете количеството продукти на база на това колко салата ви се яде или с колко хора ще седнете на масата)

Продукти:

Зеле

Къдраво зеле

Маруля

Авокадо

Целина

Моркови

Домати

Краставица

Бадеми, нарязани на лентички или едро начукани

Сусам

Тиквени семки

Любимия ви pH-балансиран дресинг, на вкус

Указания:

Нарежете ситно или настържете зелето, накъсайте марулята и листата къдраво зеле. Нарежете на едро целината, доматите, краставицата и морковите и ги сложете при зелените зеленчуци. Овкусете с любимия си дресинг, разбъркайте добре и отгоре поръсете с бадемите, сусама и тиквените семки.

Казах ви, че рецептата е лесна! Идея за дресинг вижте тук.

Всичко се основава на факта, че онова, което ядем въздейства на костите. Когато ядем алкализиращи и pH-балансирани храни, богати на основни хранителни вещества, ние контролираме остеопорозата без лекарства. Толкова е просто!

До следващия път,

Вивиан Голдсмит

Източник:

http://saveourbones.com/the-ultimate-alkalizing-dish-prepare-it-in-minutes-and-get-10-foundation-supplements/

Снимка: www.energiseforlife.com

Прочетете още: Лесни идеи за алкализиращ дресинг

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Обърнете внимание на факта, че статията е информативна. Рецептата е полезна… и вкусна, но не е предназначена да заменя предписано лечение.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *