Царевичната коса сваля кръвното, предпазва от камъни в бъбреците и киселини…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

corn_silk

Царевична коса (Stigmata Maydis), наричана още царевична свила са дългите нишковидни близалца на женските цветове на царевицата, които се събират след опрашването по време на периода на млечната зрелост на мамулите царевица. След като прочетете тази статия, вие никога повече няма да я изхвърляте.

Свилата на царевицата се намира под зелените листа на мамулите. Като деца сигурно сте били очаровани от нея поради приликата й с кукленска коса. Много хора я изхвърлят понеже не знаят, че тя има множество употреби и че може да е от голяма полза за здравето.

Ето някои от невероятните ползи от царевичната свила:

Предпазва от камъни в бъбреците:

Царевичната свила се използва за предпазване от камъни в бъбреците от древни времена. Камъните в бъбреците се образуват от натрупването на дребни кристали в бъбреците. Свилата помага за правилното протичане на урината, което предпазва от натрупването на кристали. Отварата от свилата също така помага при възпаление на бъбреците.

Обаче, тя не премахва вече формираните в бъбреците камъни.

Помага за съсирването на кръвта:

Свилата на царевичните мамули съдържа витамин К, който помага за съсирването на кръвта. Витамин К ви предпазва да не загубите прекомерно много кръв когато бъдете наранени като спомага кръвоспирането и при кръвоизливи и кръвотечения от различен характер и с кръвоспиращото си действие предотвратява загубата на кръв.

Контролира кръвната захар:

В много наскоро проведени изследвания царевичната свила се доказва като средство, което контролира нивата на кръвната захар. Тя повишава нивата на инсулин и спомага за възстановяването на увредените клетки в панкреаса, където се произвежда инсулина.

Контролира холестерола:

Царевичната коса също така контролира холестерола в тялото. Високият холестерол води до сърдечни заболявания. Ето защо консумацията на царевична свила помага за предпазването ви от болести свързани със сърцето, най-вече атерсклероза.

Сваля високото кръвно налягане:

Отварата от царевична свила ефикасно сваля високото кръвно налягане. За целта сварете 5-7 мамула млечна царевица и шепа свила във вода и пийте по една ч.ч. на ден. С пиенето на отварата вие ще усетите кога да спрете, но не я пийте повече от седем дни, понеже след това тя може прекомерно да снижи кръвното ви налягане!

Облекчава киселините:

Можете да използвате царевичната свила и за облекчаване на киселини. Ефикасен лек можете да приготвите като нарежете листа от дървото Пандан, добавите 30-40 грама царевична свила и ги сварите във вода. Оставете отварата да изстине и я пийте редовно.

Спомага отслабването:

Царевичната свила има ефикасно, спиращо апетита действие, ето защо е добро и безопасно средство по време на диети като освен че притъпява глада, отварата от царевична свила предоставя и усещането за ситост.

Намалява умората и се бори с акне:

Поради високото си съдържание на флавожоиди, царевичната свила противодейства на умората. Редовното пиене на отвара облекчава усещането за непрестанна отпадналост или слабост и така ви помага да се борите с умората.

Флавоноидите се борят и с бактериите, ето защо царевичната свила е ефикасен лек при акне.

Спомага детоксикацията:

Понеже царевичната свила предпазва от задържане на вода в тялото, тя помага и за изхвърлянето на токсините от него, както и съдейства за отслабването. Понеже действа детоксикиращо, отварата от царевична свила спомага и за изхвърлянето на кристалите от натриев урат от сухожилията и ставите и по този начин предоставя облекчение от подагра, ревматизъм и артрит.

cornsilk_cosmetic

Облекчава инфекции на уринарния тракт:

Понеже царевичната коса е богата на сапонини и клей, тя има противовъзпалителни свойства които помагат за облекчаването на възпалените тъкани на пикочната система. Изследвания показват, че редовното пиене на чаша отвара от царевична коса е полезно при заболяеания на уринарния тракт като възпаления на простатата и инфекции на пикочния мехур.

Предотвратява напикаването при деца и възрастни хора:

Нощното напикаване е чест проблем при децата, страдащи от стрес, запек и хормонален дисбаланс. Царевичната свила решава тези проблеми и пиенето й ще прекрати напикаванията.

Диуретични свойства:

Царевичната свила има диуретични свойства, които помагат за изхвърлянето на прекомерните течности от тялото и по този начин предпазва от риск от сърдечно-съдови заболявания и от инфекции на уринарния тракт.

Как да консумираме царевична свила?

Не можете да консумирате царевична свила в суров вид. За да извлечете полза от царечичната свила:

Оставете водата (3 ч.ч.) да заври и добавете в нея шепа царевична свила (20 г.), захлупете съда и намалете огъня, оставете да къкри 10 минути, махнете от огъня и оставете да се запари 15-20 минути, прецедете и пийте отварата гореща или студена. Можете да добавяте лимонов сок и/или мед за подобряване на вкуса.

Сложете царевична свила в буркан, напълнете го с вода и го оставете на пряка слънчева светлина един ден. Вечерта добавете мед във водата и я изпийте.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

Използвайте само органично отглеждана царевица, не от онази пръскана с пестициди.

Дръжте царевичната свила на хладно и сухо място, замразете я за зимата.

Не се препоръчва прекомерна консумация на царевична свила. Консултирайте се с лекар преди да използвате царевична свила ако сте бременни, понеже това може да доведе до помятане.

Не се препоръчва прекомерна употреба и при кърмене.

Пиенето на отвара от царевична свила общо взето е безопасно, но прекаляването може да доведе до ниски нива на калий причиняващи алергии, обриви по кожата и сърбеж.

Хората страдащи от диабет, алергия към царевица и високо/ниско кръвно налягане трябва да избягват прекомерната употреба на тази отвара.

 

Източници:

http://healthylifeonly.com/2016/06/02/shocking-health-benefits-corn-silk-didnt-know-must-know/

http://www.herbalteasonline.com/corn-silk-tea.php

https://inetarticle.com/5-benefits-of-corn-silk-for-healthy/

Снимки: www.astrogle.com ; www.mdidea.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *