Още един ключ към щаститето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

The Key to Happiness

Много хора търсят щастието, има сайтове посветени на щастието, програми, които ни обучават да бъдем щастливи, както и книги и семинари по темата. Милиони долари се харчат в преследване на щаститето, тогава защо толкова много хора все още изглеждат нещастни? Често чувам хора да казват „Искам само да съм щастлив (а)” или „Не съм щастлив(а)”. Опитваме се да намерим щастието в материални придобивки, богатсвтво или преживявания… „Де да можех да отида на почивка, щях да съм щастлив(а)”. Проблемът при тези неща е че те могат единствено временно да ни предоставят щастие. Мисля че социалните предприемачи са намерили ключа към щастието.

И така кое е това илюзорно нещо, наречено щастие и как да го постигнем?

Определението на щастие е ‘състояние на здраве и благополучие, характеризиращо се с емоции вариращи от удовлетвореност до силна радост”.

Институтът по щастието описва щастливия човек като способен да:

  • определя и полага усилия за да постигане смислени си и положителни цели
  • има ясни приоритети относно това кой е и как иска да живее
  • управлява енергията си чрез сън, почивка, физическа активност и пълноценна храна
  • осъзнава че всичко лошо отминава с времето
  • възхвалява всичко хубаво и да се наслаждава на положителните си изживявания
  • полага грижи за себе си НО също да се отнася с доброта и съчувствие и обич и грижа към другите
  • се справя със слабостите, които има като отделя също толкова време и за пълното използване на силните си страни
  • се забавлява и да играе и да се наслаждава на удоволствието във всичките му различни форми
  • превръща щастието в приоритет

Макар че мисля, че тези неща си струват, не мога да не отбележа, че твърде много от тях са фокусирани върху Аза, а не върху другите.

 50% от щастието е в гените

Професорът от Бонския университет Мартин Ройтър  в своя разработка идентифицира ген, който може да помогне за разграничаването на щедрите хора от скъперниците.

Ние наследяваме две разновидности от повечето от своите гени, една от всеки от родителите си – които могат да са еднакви или различни. Най-отдадените на благотворителност, показва изследването на Ройтър, обикновено имат положително отношение към света, както и два екземпляра на конкретен вариант на ген, наречен COMT-Val. Хората с един екземпляр на сходен генен вариант, COMT-Met, е по-малко вероятно да дарят пари на дете в нужда в развиваща се страна, и по-вероятно да имат отрицателно отношение към живота. Хората с по един от всеки от тези гени се намират в средата, според изследването в списанието Social Cognitive & Affective Neuroscience.

(Социална когнитивна & емоционална неврология). Водещият автор Брус Хеди от Мелбърнския институт на Мелбърнския университет казва, че заключенията показват, че гените са отговорни само на 50 процента за благополучието, а другите 50 процента зависят от външни фактори.

Помагайте на другите, това носи щастие

Психолозите изучават какво кара човек да е щастлив в продължение на десетилетия. През седемдесетте години на миналия век учните мислеха, че всеки има определено ниво на щастие – към което винаги се връщаме – независимо от положителните и отрицателните моменти в живота си. Това се нарича ‘теория на детерминираното щастие’ и се счита, че то се определя от генетиката и от изживяванията в ранно детство. Обаче, идеята че щастието е генетична черта, повлияна от преживяванията в началото на живота бе подложена на съмнение от нови изследваня в Германия.

Немски екип проведе социално-икономическо проучване в продължение на 25 години, проследявайки нивата на щастие на 60000 германци и изглежда разкри ключа към щастието. Учените откриха, че хората които непрекъснато са заети в алтруистични дейности да помагат на хората са по-удовлетворени от живота и изпитват по-голямо щастие. Проучването също така откри, че чувствата на щастие и благосъстояние зависят от външни фактори като здравословен начин на живот, религия и работно време.

Парите купуват ли щастие? Ами… и да и не

Харчим много пари, опитвайки се да купуваме неща, които ще ни донесат удоволствие или прекарваме много време в преследване на благосъстояние. И в същото време всички ние познаваме хора с много пари, които все пак не са много щастливи. Просто погледнете в таблоидите! Така че как могат парите да ни направят щастливи?

Нови изследвания показват, че е възможно да си купим щастие въпреки всичко: когато харчите пари за другите. Изследване след изследване показват, че след като веднъж основните ви нужди са задоволени и не живеете в бедност, повечето пари не ви правят по-щастливи. Лекарите Нортън от Харвардското училище по бизнес и Дън и Акнин – и двамата от университета на Британска Колумбия – теоретизират дали въпросът не е в това, че парите не могат да купят щастие, а в това че хората не ги харчат по правилния начин, за да се направят по-щастливи. В поредица изследвания професор Елизабет Дън от университета на Британска Колумбия открива, че хората съобщават за значително по-голямо щастие ако са похарчили пари ‘про-социално’ – което означава за подаръци за другите или за благотворителност – отколкото харчейки за себе си. „Независимо от приходите на всеки човек”, казва Дън, „хората, харчещи пари за другите споделят, че изпитват по-голямо щастие, за разлика от хората, харчещи повече за себе си”.

Как парите купуват щастие?

Редица проучвания изследват защо точно благотворителността води към щастие. Учудващото е че това е свързано с въздействие върху химията в мозъка ни. Например, хората, които дават често съобщават за чувства на еуфория, които психолозите наричат ‘Еуфорията на помагащия’. Учените смятат, че благотворителността задейства ендорфини, които произвеждат много лек вариант на усещанията, които хората изпитват при вземането на опиати като морфин и хероин.

Хората работещи за социални каузи са отдадени на осъщестяването на промени, решаването на проблеми и на сериозното подобряване на живота на другите. Те трябва да са способни да култивират състраданието на обществото за своите каузи, но в същото време от всички нас зависи да участваме като помагаме на другите и даваме.

Можете да откриете, че намирането на щастието не е трудно в крайна сметка!

„Ако искате един час щастие, подремнете.

Ако искате един ден щастие, отидете на риба.

Ако искате една година щастие, наследете имот.
Ако искате живот изпълнен с щастие, помагайте на другите.”
Китайска поговорка

Източник: Social Entrepreneurs Have The Key To Happiness

http://www.imasocialentrepreneur.com/social-entrepreneurs-key-happiness/

Снимка: http://www.families.com/blog/the-key-to-happiness

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *