Как транс-мазнина може да подобри здравето ви

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ново изследване на учени от Харвард показва, че една транс-мазнина би могла значително да подобри здравето ви.

dairy products

Тя се казва транс-палмитолеинова киселина (TPA). Това е естествена тран-смазнина, която се съдържа най-вече в млечните продукти. И за разлика от транс-мазнините в маргарините, печивата и другите обработени храни, тя не се свързва с проблеми със сърцето.

Освен това, според новото изследване тя може да подобри здравето ви по няколко начина…

  • По-ниски нива на телесните мазнини
  • По-високи нива на ‘добрия’ (HDL) холестерол
  • По-ниски нива на триглицеридите – мазнините, които циркулират в кръвта
  • По-ниски нива на С-реактивния протеин – предупредителен сигнал за проблеми със сърцето
  • До 60% по-нисък риск от проблеми с кръвната захар

Изследователите откриха, че по-високите нива на транс-палмитолеинова киселина водят до всички тези положителни последици. Но дори и когато ядете големи количества млечни продукти, вие може да не получавате достатъчно TPA.

Проблемът е в това, че TPA е компонент на мазнината в млечните продукти. Така че тя не се съдържа в изоболие в нискомаслените млечни храни. Най-добрите източници са пълномаслените млечни храни… именно храните,  които от години ви казват да избягвате.

Вече знаем, че млечните продукти са чудесен източник на протеин и калций. Вие се нуждаете от доста протеин, за да натрупате и поддържате мускулна маса. Калцият поддържа здравето на костите – и може да помогне на тялото ви да забави натрупването на мазнините. Култивираните  млечни продукти, като киселото мляко и кефира, са допълнително полезни заради пробиотиците – ‘добрите’ бактерии, които поддържат здравето на храносмилателната ви система.

Като добавите и ползите, открити от това ново изследване, пълномаслените млечни продукти вече изглеждат като страхотно полезни хранителни продукти. Особено като се вземе предвид колко висок наистина е рискът за кръвната ви захар.

Националният здравен институт (на САЩ) казва, че повече от 1 на всеки 10 възрастни има сериозен проблем с кръвната захар. Но към 60 годишна възраст цифрата нараства до 1 на всеки 4. И шансовете не са никак добри. Така че всичко което би могло да намали риска ви с цели 60%  е добра новина.

Това изследване предстои да бъде потвърдено с клинични изпитания. Но ние вече знаем, че млечните продукти предлагат някои големи преимущества за здравето. Така че не виждам нищо лошо в това да ядете по няколко порции пълномалсени млечни продукти всяка седмица.

yogurt

Добавянето на пресни плодове към неподсладено кисело мляко е чудесен начин да се наслаждаваме на млечните продукти. Плодовете без костилки са особено полезни. Те добавят сладост, осигуряват много фибри и действат като много силен антиоксидант. За да извлечете най-полезното от киселото мляко, уверете се че то съдържа живи, активни бактерии.

Друго предимство на киселото мляко: То съдържа по-малко лактоза – млечна захар – от повечето други млечни продукти. Така че е по-малко вероятно да причини храносмилателни проблеми.

Киселото мляко с безкостилкови плодове са чудесна закуска. И ако това  ново изследване бъде потвърдено, те могат също да ви помогнат да избегнете суетенето и разходите за справянето с излязлата извън контрол кръвна захар. И всичко това благодарение на една здравословна транс-мазнина.

от д-р Кенет Уолинър

Източник: Best Life Herbals, A Healthy Trans Fat, 29 December, 2010

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, променяте, нито да използвате статиите и материалите в сайта Здрави всеки ден за каквато и да е публична или търговска цел. Можете да споделяте тази статия във вида, в който е, както е взета от нашия сайт като упоменете, че тя първо е публикувана в zdravivsekiden.com.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *