Яж по-малко, мисли по-добре

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако искате да подсилите мисловната си дейност, оставете вилицата. Според изследване от декември 2011 година, публикувано в списанието National Academy of Sciences Journal, съществува връзка между „адаптирането на мозъка и енергийния метаболизъм, който е потенциално свързан с ускореното стареене на мозъка поради прекомерното хранене и диабета”.

eat less picks3-1_pancakes

Опасното преяждане

Това означава, че преяждането може да доведе до по-бързо остаряване и до ускорена загуба на фунцията на мозъка. То може също да доведе до диабет тип 2, който ускорява оксидативния стрес в мозъка.

От друга страна, изследване, проведено в Италия показва че при по-малко ядене в тялото ни се задейства молекула, която предпазва мозъка да не старее така бързо.

Екипът италиански учени в католическия университет „Sacro Cuore” в Рим откри, че тази молекула, наречена CREB1, се задейства в мозъците на лабораторно изследвани животни при режим на хранене с ниско съдържание на калории. CREB1 очевидно активира конкретни гени, свързани с функционирането на мозъка, както и с по-голямата продължителност на живота.

Затлъстяването и вредите за мозъка

Има редица изследвания, показващи че затлъстяването е вредно за мозъка и че то действително забавя неговото функциониране. То може да доведе до ранно остаряване на мозъка, който да се превърне в плодородна среда за заболяванията на които обикновено са податливи мозъците на по-възрастните, включително болестта на Алцхаймер и синдрома на Паркинсон.

За сравнение, ограничаването на калориите предпазва мозъка от старееене и поддържа ума млад.

„Нашите заключения за първи път определят важен посредник на влиянието на начина на хранене върху мозъка”, казва изследователката Джовамбатиста Пани. „Това откритие е важно за разработването на бъдещи терапии за поддържането на мозъка млад и за предотвратяването на дегенерацията на мозъка и на процеса на стареене. Освен това, нашето изследване хвърля светлина върху връзката между метаболитните заболявания като диабета и затлъстяването и влошаването на познавателните дейности”.

След разкриването на тази важна информация изглежда разумно всички ние да се замислим за намаляването на ежедневния си прием на калории. Това не само ще способства за регулирането на теглото, но също ще помогне и за ограничаването на стареенето и за предпазването ни от диабет тип 2.

от Джорджиана Донадио

Източник: Easy Health Options, Eat Less, Think Better,  12 March 2013

Снимка: www.boiseweekly.com

 

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *