20+ лека за облекчаване на зъбобол

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

toothache remedies

Ако ви трябва списък, който винаги да ви е под ръка, то това е този списък. Зъбоболът винаги ви връхлита късно вечерта или по празниците (нищо чудно с всичкия този стрес и суетня) и кабинетът на зъболекарят е затворен, а във втория случай ще остане затворен до първия работен ден. Макар че само зъболекар може да излекува причината на проблема, даденият по-долу списък с лечения & облекчаващи болката лекове би следвало да ви спаси от агонията, докато е възможно да отидете при зъболекаря си. 

Важно: Ако ви боли зъб, затова си има причина и е най-добре за нея да се погрижи професионалист възможно най-скоро вместо да се самолекувате у дома и да се надявате проблемът да изчезне от само себе си. Ако става дума за инфекция (венците са отекли), не отлагайте получаването на професионална медицинска помощ.

Указания за употреба: Нанасяйте както върху болящия ви зъб, така и върху венците, освен ако не е указано друго.

Когато трябва да дъвчете или да жабурите с течности, непременно го правете, фокусирайки се върху болния зъб и мястото, където той се намира.

Не гълтайте течностите, изплювайте ги след жабуренето.

А сега, ето го и списъка:

 1. Солена вода: Сложете супена лъжица с връх в малка чаша хладка до топла вода, нажабурете устата колкото можете да издържите и изплюйте. Повторете няколко пъти.
 2. Карамфил: Това е старо и изпитано лекарство, поставете зрънце карамфил на болното място, докато болката спре. Можете също така да използвате капка или две масло от карамфил (твърде голямото количество може да е токсично) или направете паста от счукани зърна карамфил с вода или зехтин.
 3. Алкохол: Нажабурете се с глътка уиски, скоч, бренди или водка или какъвто друг силен алкохол имате под ръка. Силна вода за уста със съдържание на алкохол също ще свърши работа.
 4. Водороден пероксид: Нажабурете с малко водороден прекис (кислородна вода). Ако вкусът ви е твърде противен, разредете с малко вода.
 5. Екстракт от ванилия: Напоете памук с екстракта от ванилия и сложете на мястото. Можете също да използвате памучно тампонче, натопено в екстракта.
 6. Бадемов екстракт: Същият метод като при третирането с екстракт от ванилия (горе).
 7. Екстракт от мента: Също като с екстракта от ванилия (горе).
 8. Екстракт от лимон: Също като с екстракта от ванилия (горе).
 9. Масло от чаено дърво: Една – две капки ще свършат работа. Можете също така да капнете малко върху памучно тампонче и да го сложите на мястото или да капнете няколко капки масло от чаено дърво в малка чаша с хладка до топла вода и да се нажабурите добре.
 10. Масло от риган: Смесете няколко капки със зехтин и напоете памуче със сместа. Вместо зехтин можете да използвате хладка вода, ако предпочитате.
 11. Ябълков оцет: Напоете памуче с ябълков оцет и задръжте на мястото. Можете да опитате и с обикновен оцет, какъвто имате вкъщи.
 12. Корен от джинджифил: Вземете прясно парче джинджифил и го подъвчете малко.
 13. Чесън: Вземете скилидка чесън, счукайте я и нанесете върху зъба (закрепете я от вътрешната страна на бузата). Можете да смесите чесъна със сол.
 14. Листа мента (джоджен): Дъвчете свежи листа мента (джоджен). Можете да използвате и сушени листа, само ги дръжте върху болния зъб.
 15. Картоф: Отрежете парче картоф (суров и обелен) и сложете върху зъба. Можете също да намачкате парче суров картоф, да го смесите с малко сол и да използвате кашицата.
 16. Лайм: Отрежете парченце и го захапете, за да си пусне сока. Ако сте чувствителни към студено, първо оставете лайма да придобие стайна температура, ако е бил в хладилника.
 17. Лук: Отрежете парче пресен лук и го задръжте в устата. Лукът трябва да е прясно отрязан (за да пусне от сока си).
 18. Краставица: Отрежете парче прясна краставица и го сложете върху възпаленото място. Нека не е от хладилника, ако сте чувствителни към студено, иначе студеното парче също може да е успокояващо. Можете също да намачкате парче краставица с малко сол.
 19. Живовляк: Дъвчете прясно откъснато листо живовляк. Ако ви боли твърде много за да дъвчете, използвайте другата страна на устата. След като подъвчете листото малко, сложете го върху болното място и го задръжте върху него известно време.
 20. Лют червен пипер кайен: Направете паста с лютия пипер кайен и вода.
 21. Черен пипер: Можете да използвате само пипер или да го размесите със сол.
 22. Сода за хляб: Вземете памучен тампон и леко го намокрете с вода, натопете в сода, за да се покрие тампона много добре със содата и поставете върху болния зъб. Можете да се нажабурите със супена лъжица с връх сода за хляб, разтворена в малка чаша хладка до топла вода.
 23. Чай: Запарете чай в чаша, вземете използваната торбичка чай (докато е още топла) и я сложете върху зъба. Внимавайте да не разкъсате торбичката. Танините в чая ще притъпят болката.
 24. Лед: Сложете кубче лед в кърпа и дръжте върху бузата, където е болезненият зъб. Така болката ще се притъпи. Ако не свърши работа, опитайте обратното–горещ компрес (но не твърде горещ, да не изгори кожата).
 25. Добавяме още един лек, споделен от читател на сайта Здрави всеки ден – Яна Чикова – парче от синя слива, поставено върху венеца, където е зъбобола също премахва болката.

Съвети

 • Опитайте леко да измиете зъбите си с четка и да използвате конец–това може да облекчи болката.
 • Ако изпитвате силна болка в страната на лицето, която е просто непоносима–може да е синусова инфекция или алергия, която засяга синусите, а не проблем със зъбите (макар и определено да имате такова чувство). Опитайте с парна баня с билки за отпушване на синусите, това може да помогне докато стигнете до лекар. Вероятно ще ви предпишат пеницилин за премахване на инфекцията в синусите.

Ако сме пропуснали вашето изпитано и наистина ефикасно лекарство, споделете го с нас в коментарите по-долу.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Източник: Home / Health & Beauty / Wellness / 20+ Toothache Remedies For Pain Relief

http://tipnut.com/toothache-remedies/

Снимка: www.local.com

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

2 thoughts on “20+ лека за облекчаване на зъбобол

 1. НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ЗЪБОБОЛА
  Боляло ли ви е зъб? Който е изпитвал тази болка, ще потвърди, че тя е ужасна!? Медицинската наука описва болката, която може човек да изпита от един ПУЛПИТ (възпаление на зъбната пулпа или както е по-известно – нерв), като най-силната болка от заболяване! Тя е непоносима и подлудяваща! В денталната медицина има два случая със силна болка. Това са случаите на ОСТЪР ПУЛПИТ и ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ.
  ОСТЪР ПУЛПИТ – първоначално болката започва при хранене, от студено и по-късно от топло, като не престава при прекратявате на дразненето. След това тя се проявява самопроизволно, със скъсяващи се безболезнени периоди. Силата и нараства до непоносимост!
  ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ – той се появява като усложнение на пулпита! След известен светъл период от порядъка на дни, започваме да чувстваме зъбът по-висок. При притискането му болката се успокоява. Постепенно чувствителността се засилва! Възможно е студената вода да усилва болката, а топлата – да я усилва! В един момент зъбът става болезнен при докосване. Възможно е общо неразположение, безпокойство и повишена температура. Ако не вземем мерки следва абсцес (подуване), който застрашава здравето и дори живота!
  Какво да правим? Приемането на медикаменти вършат малко работа при пулпита! Още по безсилни са народните методи! Единствено възможното действие е да потърсим стоматологична помощ! Стоматологът ще отвори зъба и ще постави лекарство, което ще успокои болката. Възможно е и под упойка да извади възпалената пулпа (нерв). При периодонтита е добре да направите същото, защото следват опасни усложнения! Зъбът също трябва да се отвори, за да се дренират образувалите се там ексудат и газове.ЗАПОМНЕТЕ: Своевременното лечение, ще ви спаси от тези болки и усложнения!
  Д-р Коев (Още на: http://zabobol.alle.bg )

 2. НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ЗЪБОБОЛА
  Боляло ли ви е зъб? Който е изпитвал тази болка, ще потвърди, че тя е ужасна!? Медицинската наука описва болката, която може човек да изпита от един ПУЛПИТ (възпаление на зъбната пулпа или както е по-известно – нерв), като най-силната болка от заболяване! Тя е непоносима и подлудяваща! В денталната медицина има два случая със силна болка. Това са случаите на ОСТЪР ПУЛПИТ и ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ.
  ОСТЪР ПУЛПИТ – първоначално болката започва при хранене, от студено и по-късно от топло, като не престава при прекратявате на дразненето. След това тя се проявява самопроизволно, със скъсяващи се безболезнени периоди. Силата и нараства до непоносимост!
  ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ – той се появява като усложнение на пулпита! След известен светъл период от порядъка на дни, започваме да чувстваме зъбът по-висок. При притискането му болката се успокоява. Постепенно чувствителността се засилва! Възможно е студената вода да усилва болката, а топлата – да я усилва! В един момент зъбът става болезнен при докосване. Възможно е общо неразположение, безпокойство и повишена температура. Ако не вземем мерки следва абсцес (подуване), който застрашава здравето и дори живота!
  Какво да правим? Приемането на медикаменти вършат малко работа при пулпита! Още по безсилни са народните методи! Единствено възможното действие е да потърсим стоматологична помощ! Стоматологът ще отвори зъба и ще постави лекарство, което ще успокои болката. Възможно е и под упойка да извади възпалената пулпа (нерв). При периодонтита е добре да направите същото, защото следват опасни усложнения! Зъбът също трябва да се отвори, за да се дренират образувалите се там ексудат и газове.ЗАПОМНЕТЕ: Своевременното лечение, ще ви спаси от тези болки и усложнения!
  Д-р Коев (Още на: http://zabobol.alle.bg )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *