Тайна за красива кожа по-добра от алое вера

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

miel_s_ta_je_propolis_i_zas_to_je_koristan

В сухия горещ климат на арабската пустиня най-използваният натурален продукт за лекуване на кожата не е водата, нито дори алоето. Това е медът.

Медът, оказва се, е наистина непознато чудо за кожата.

Мед, прясно мляко и овесени трици често са се употребявали като ексфолианти за красива кожа в древен Египет. В Европа и в западна Азия използват меда за приготвянето на специално мазило за кожата, наречено мехлем. В Босна има сироп за кожа, известен като „дулбе шекер”. Прави се от мед, лимон и дребно цвете от семейство розови.

Хирурзите използват меда, за да лекуват рани от изгаряния и порязвания. Пластичните хирурзи използват мед за напасване на присадките от кожа и за предотвратяване на усложнения, като например изгубване на присадка, инфекция и отхвърляне на присадена кожа. Медът лекува акне и помага за изчезването на белезите и възпалението, оставени от акне.

Медът стимулира кожата да произвежда хиалуронова киселина (HA). HA заглажда кожата, тъй като абсорбира вода, равна на 3000 пъти собствената й тежест. Медът също така формира деликатна, мрежоподобна колагенова структура, която възвръща нормалната повърхност на кожата и да й позволява да заздравее.

Можете също така да използвате мед за други кожни проблеми като подсичане, хемороиди, псориазис, екзема и пърхот. И е антибактериален, също така.

Медът действа добре против бактериите поради две причини. Първата е, че захарите в него се свързват с водните молекули. Това лишава бактериите от влагата, от която те се нуждаят, за да растат.

Втората е тайна съставка, добавяна от пчелите. Това е ензим, наречен глюкоза оксидаза. Той помага за спирането на бактериите като увеличава водородния пероксид, естествен дезинфектант.

Медът също така е смъртоносен за „суперустойчивите” бактерии, за които може би сте чували напоследък. Смеси, съдържащи само дори 40 процента мед убиват всичките вредни бактерии. Дори най-новата бактериална заплаха, грам-негативните бактерии, не могат да се съпротивляват на меда. В изследване учените използват само 30 процента смес върху петте известни грам-негативни щама и медът ги убива всичките.

Медът е супер-антиоксидант за кожата.

Антиоксидантите предпазват кожата от увреждането на UV радиацията, и помагат за подмладяването на кожата.

По-тъмните на цвят видове мед имат високи ORAC стойности. Скалата ORAC беше създадена, за да спомогне за сравняването на антиоксидантната сила на различните храни. Колкото по-висока е стойността на дадена храна по скалата ORAC, толкова по-силна е тази храна в спирането на увреждането от страна на свободните радикали и в отблъскването на здравословните проблеми.

Изследване в Университета на Илиноис откри, че някои от по-тъмните на цвят медове достигат 50% по-високо по скалата ORAC дори и от гроздето с неговите заредени с антиоксидантна сила ципи.

Учените дори разработват нови лечения за кожата с алфа хидрокси киселина (AHA) от мед.

Защо това е толкова важно? Тези киселини от плодовете и растенията взаимодействат с леката киселинност на кожата, за да й помогнат сама да се прочиства естествено. AHA спомага за премахването на мъртвите кожни клетки като разтваря мастните депозити, които ги държат прикрепени и това позволява появяването на нова здрава кожа.

miel 354655654

Заради многото начини, по които кожата ви може да извлече полза от меда, добра идея е да държите мед у дома си. Аз държа буркан суров органичен манука мед от Нова Зеландия в долапа, но всеки мед с по-тъмен цвят е полезен за кожата.

Ако се порежа или одраскам, аз просто слагам малко мед направо върху раната и правя превръзка. Медът се разтваря в раната. После само сменям превръзката и слагам още мед.

Когато бях в Индия, посетих оригинална Аюрмана или „древна лечебница” и гледах майсторите на аюрведическата медицина как използват мед в почти всяко лечение на кожата, което провеждаха.

Те го смесваха с други естествени съставки, за да избелват лунички, да лекуват обриви и акне и да премахват бръчки.

За да си направите аюрведически ексфолиант за кожата с използването на мед, смесете:

  • Две супени лъжици ориз на прах (или амла на прах, ако можете да намерите)
  • Една супена лъжица прясно мляко (за суха кожа използвайте обикновено кисело мляко вместо прясно)
  • Пет капки лимонов сок (за мазна кожа)
  • Една чаена лъжичка мед
  • Половин чаена лъжичка захар

Разбъркайте сместа на паста, нанесете върху кожата и оставете до 10 минути. Изплакнете с прясна чиста вода и кожата ви ще изглежда по-добре отвсякога.

Бъдете здрави,

д-р Ал Сиърс

Източник: Doctor’s House Calls, Skin Secret Better Than Aloe, 9 May 2014

Снимка: el-asr.comwww.resorts-crimea.com.ua

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *