Подремването и сънливостта след обилно хранене вещаят скрита опасност за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

ROWAN PELLING EDITOR OF 'THE EROTIC REVIEW' MAGAZINE - 2003

Подремването след обилен празничен обяд се е превърнало в традиция като самите празнични обеди. Но се оказва, че прекаляването и с двете може да постави здравето ви в риск.

За жалост последиците от преяждането не спират с разхлабването на колана. Огромните порции плънка, картофено пюре, сладки картофи и всички останали основни празнични ястия всъщност всяват паника в метаболизма. Тялото ви просто не може да произвежда достатъчно инсулин, за да покрива прекомерната нужда. Така че кръвната захар рязко се покавча, след това рязко спада. Което подготвя почвата за инсулинова резистентност и диабет.

А също ви прави сънени.

Но изтягането на дивана за дълга дрямка не е най-добрият начин за възстановяване и за „храносмилане на храната”.

Всъщност, според ново изследване, тази дрямка повишава риска ви от диабет дори още повече.

Екип изследователи от Университета на Токио представиха изследването си преди няколко месеца на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета.

Те откриха, че хората, които спят дълъг следобеден сън са в значително по-висок риск от диабет. Конкретно хората, които спят повече от час през деня е 46 процента по-вероятно да развият диабет.

Но отговорът не се състои непременно в това да се насилвате да оставате будни. Защото резултатите показват, че дори само да се чувствате прекомерно сънени през деня повишава риска ви от диабет (с цели 56 процента ). И това се оказало вярно без значение дали участниците наистина се „поддавали” и подремвали или не.

Разбира се, не сънят е истинският виновник в случая. Всъщност, чувството за умора и дългите дрямки (или редовното усещане, че се нуждаете от тях) са просто симптоми на много по-голям проблем.

Както казах по-горе, драстичните промени в кръвната захар са основната причина за сънливостта през деня. И именно това са промените, които наистина повишават риска от диабет.

Така че целта не е непременно да спрете да подремвате. Всъщност, изследователите отбелязват, че хората, които подремвали за по-кратко от час на ден изобщо не показвали какъвто и да било повишен риск. А кратките дрямки, продължаващи по-малко от 30 минути са като натискането на „ободряващ” бутон – като помагат за повишаването на будността, настроението и моторните умения.

Но ако откриете, че едва успявате да си държите очите отворени в средата на следобеда, приемете това за важен предупредителен сигнал. Време е да започнете да обръщате внимание на кръвната си захар.

Прочетете още по темата: Тайната да не ви наляга сън следобяд

Добрата новина е че ако кръвната ви захар е в дисбаланс, има множество лесни естествени начини за вкарването й в баланс. Всъщност, това е тема на нова статия за протокол за справянето с резките промени в кръвната захар и дори за излекуването на вихрещ се диабет (очаквайте тази статия скоро –ЗВД).

Този протокол описва безопасните, естествени, нескъпи, подкрепени от науката стратегии, които използвам в практиката си от години. И виждам как те правят чудеса за пациентите ми.

Но не се притеснявайте – нито една от тях не включва пропускането на празничните обеди и вечери.

След всичко казано по-горе със сигурност няма да ви навреди ако внимавате какво слагате в чинията – а следователно и в устата си по време на предстоящите празници, както и въобще. Затова вижте следните съвети, които ще ви помогнат да сте във форма и здрави без да прибягвате до дивана по празниците и по принцип.

Лесни указания за оцеляване по празниците:

1. Яжте яйца на закуска, те са пълни с протеин и ще ви заситят за по-дълго през деня

2. Пийте вода. По празниците много хора забравят за водата, така че винаги имайте на разположение чаша с вода и я пийте на глътки на всеки няколко минути.

3. Използайте голяма вилица. Колкото и забавно да звучи този съвет, изследване от Университета на Юта показа, че хрането с голяма вилица намалява изяденото количество с до 10%.

4. Яжте салата преди основното. Ако го правите, ще ядете по 20% по-малко и ще сте заситени. Ако няма салата, хапнете от сервираните зеленчуци.

5. Дъвчете храната добре. Сдъвквайте всяка хапка по 40 пъти, вместо обичайните средно 15 пъти. Така ще изяждате 12% по-малко храна, а 12% по-малко храна на хранене се равнява на отслабване с 11.3 кг (или 25 паунда) за една година.

6. Оставете храна в чинията си. Ако не изядете последните 5 хапки, ще ядете по 250 калории по-малко, което на годишна база се равнява на 12 кг (или 26 паунда) и то само от намаляването на количеството, изядено на едно хранене.
Бъдете щастливи и здрави по Коледните празници,

До следващия път,

Д-р Фред Пескаторе

 

Източници:

http://drpescatore.com/is-this-thanksgiving-tradition-actually-a-hidden-health-hazard

https://www.youtube.com/watch?v=I1kEJAWZpnQ

Снимка: www.dailymail.co.uk

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *