Остроумна и практична идея радва окото

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tipsy-garden-1

Няма значение къде ще откриете тази идея, важното е да я реализирате. Тя ще ви донесе радост, ще придаде закачливост на градината или в дома ви, пък и ще бъдете в крак с всички останали – светът сякаш е полудял по тези килнати саксии, кашпи… развихрете въображението си и реализирайте вашата идея, вашия прочит :))

За да се сдобиете със своя собствена композиция от килнати саксии ще са ви необходими дълго парче арматурно желязо (около два метра или според броя на саксиите) или дълга и здрава метална верига, няколко саксии или кашпи (обикновено 5 на брой), намаляващи по размер, пръст за засаждане и избраните от вас растения – цветя, билки, кактуси… Сложете билки и цветя заедно, ако искате. Вие избирате.

Започнете от най-долната и разбира се най-голяма кашпа (саксия). Поставете я на земята, сложете парчето арматурно желязо (с дебелина 1.5 см), изправено в дупката на дъното на кашпата, набийте го дълбоко в земята за по-сигурно и насипете пръст. Най-добре е някой да го държи изправено, докато сипвате пръстта в саксиите. Продължете да поставяте следващите кашпи (саксии) празни и наколонени в противоположени посоки една върху друга, като всяка е с един размер по-малка от предхождащата я и се стремете да държите арматурното желязо изправено в процеса на подреждането на импровизираната си градинка. Килвайте всяка от саксиите в съответната посока и накрая ги напълнете с пръст, която също така добре натискате, за да улегне преди да посадите растенията

Ако ще използвате метална верига, промушете я през дупката на най-долната кашпа и я захванете здраво в земята или под саксията, насипете пръст в първата, втората и т.н. кашпи като ги накраняте според желанието си и накрая, разбира се ще трябва да има къде да завържете веригата най-отгоре за стабилност.

Когато стигнете до желаната от вас височина от 5 или повече саксии, отрежете арматурното желязо, така че да не се вижда над почвата. Но ако желаете, можете да го оставите да се вижда и да го боядисате като саксиите или да го украсите според предпочитанието си с топка, декоративна тиквичка… Или пък да оставите цветята да го скрият…

Сега засадете растенията и ги полейте обилно с вода. Най-добре е да засенчите композицията през първите няколко дни, така че цветята да не изгорят на слънцето и да се хванат. Поливайте редовно през следващите пет дни, а след това по два-три пъти на седмица, според засадените от вас растения или според времето.

topsy-turvy-long

Развихрете въображението си и използвайте стари саксии, като ги боядисате в желания от вас цвят (цветове).

Можете да използвате и пластмасови саксии или други подхождащи си съдове (виж по-долу) с различни големини по ваш избор, но имайте предвид, че пластмасата може да се износи с времето от тежестта.

Можете също така да използвате саксии с една и съща големина, гравитацията и тежестта им ще са ваши съюзници и ще ги поддържат в желаната от вас аранжировка!

Какви цветя ще изберете също зависи от вас. С напредването на лятото, растенията в градината ви може да се нуждаят от разреждане, така че имате голям избор.

Можете да изберете висящи растения, цветя, които обвиват кашпите като облаци, като върбинка, например, списъкът е дълъг. Красиво се получава когато използвате по няколко различни растения във всяка саксия с различна височина и цветове като на места попълвате с бръшлян за повече зеленина.

Билките са още една чудесна възможност, стига да настаните композицията близо до кухненската врата (или тази на балкона) за по-удобно.

Поставете кривнатите аранжировки до ограда или до входната врата, използвайте ярки цветове, направете ги на точки или на други фигури, дори и оформление с еднакви на цвят и големина скасии може да е ефектно, ако използвате ярко цъфтящи туфи циганчета или сакъзчета, например, в един или в няколко цвята.

topsy-turvy-galvanized-buckets-013

Използвайте всичко, което имате под ръка, като можете да засадите и плодове (ягоди) и зеленчуци (боб, тиквички) вместо цвятя. Разчитайте на несъответствие в размерите за по-голям ефект.

Създайте много настроение в градината, а защо не и в дома си (с помощта на голяма тава, върху коята да поставите първата кашпа, за да събира водата при поливане) с измислена от вас композиция, която да ви радва през цялото лято и след това.

Здрави всеки ден

topsy-turvy-flower-pot-creation-container-gardening-gardening-repurposing-upcycling

 

Източници:

http://thegardeningcook.com/best-topsy-turvy-planters/

http://ohfiddledeedee.com/2014/05/07/our-topsy-turvy-garden-planter/

Снимки: thegardeningcook.com; indulgy.com; cottageatthecrossroads.com; www.hometalk.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *