Невиждан начин за лечение на туберкулозата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Днес е Световният ден на борба с туберкулозата. Предлагаме ви последното откритие за нов подход за справяне с опасната болест:

sausagetree

      14 януари 2013 — Съединение в южно африканското лечебно дърво гоуания (Rhamnaceae) от семейство зърнастец изважда от строя причинител на туберкулозата по невиждан досега начин. Туберкулозата е причина за повече смъртни случаи в световен мащаб от което и да било друго бактериално заболяване. Едновременно с нарастването на заболеваемостта се появяват и резистентни щамове, отчасти поради неспазване на нужното лечение. Много от текущо използваните лекарства се прилагат от почти 50 години и вече са необходими алтернативи, които да ги заменят в дългосрочен план.

Изследваното съединение, диоспирин, се свързва с ново местоположение в добре известен ензим, наречен ДНК гираза и активира ензима. Ензимът ДНК гираза е особено важен за бактериите и растенията, но липсва при животните и хората. Ензимът е приет за ефикасна и безопасна лекарствена цел на антибиотиците.

„Начинът, по който действа диоспирина спомага за обясняването защо той е ефикасен срещу чувствителните и резистентни на лекарства щамове на туберкулозата”, казва професор Тони Максуел от Центъра Джон Инес.

В традиционната медицина антибактериалните свойства на дървото се използват за поддържане на оралното здраве и в лечението на оплаквания като бронхит, плеврит и венерически болести, а клонки от дървото традиционно се използват като ‘четки за зъби’.

Повечето антибиотици произлизат от естествени източници като например от почвените бактерии Streptomyces. Антибиотиците, извличани от растения са по-редки, но те представляват потенциално богати ресурси за нови лекарства.

„Екстрактите от растения, използвани в традиционната медицина осигуряват източник за нови съединения с възможни антибактериални свойства, които след това могат да бъдат превърнати в антибиотици”, казва професор Максуел. „Това подсилва значението на етноботаниката и на важността да поддържаме биоразнообразието, което ще ни помогне в решаването на глобални проблеми”.

Професор Максуел продължава работата си по диоспирина и сродните му нафтоквинонни съединения като част от усилията на консорциум от европейски изследователи, наречен „Повече лекарства за туберкулозата” (More Medicines For Tuberculosis – MM4TB). Сътрудничеството между 25 лаборатории в цяла Европа е посветено на разработването на нови лекарства за лечението на туберкулозата.

Източник: Science Daily, Medicinal ‘Toothbrush Tree’ Yields Antibiotic to Treat TB in New Way, 14 January 2013

Снимка: lowveldlife.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *