Лесни трикове за здравето през зимата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ежедневна комбинация за здрави кости

indoor walking

Предизвикателство #1 – Разходката на мечтите

Какво: Ходете вътре (в офиса, у дома си) поне 15 минути.

Защо: В Северното полукълбо сега е зима и е по-трудно да се ходи и тича на открито, за да извличаме полза от натоварващата костите и мускулите физическа активност. Студеното време, дъждът и снегът ни държат по-дълго време вътре през зимните месеци.

Но костите ни се нуждаят от натоварващи упражнения през цялата година и ходенето е една от най-добрите форми на упражнение. Така че днес ще ви покажа как да „се разхождате” вътре и да извлечете ползи за заякчаване на костите.

Как: Правете упражнението Маршируване на място, което в основни линии е упражнение за загряване на тялото, включено в Densercise eBook System. Просто вървете на място като размахвайки ръце в ритмично темпо. След това можете да се отклоните от този модел и да добавите нови стъпки. Ето някои идеи…

Други варианти на „Разхождане” на закрито

Просто марширувайте на място и от време на време вдигайте колене към корема като държите гърба си изправен и стомаха прибран. Тъй като ще „се разхождате” 15 минути, чувствайте се свободни да проявите творчество! И за да помогнете с мотивацията и за да ви е по-забавно пуснете си някое любимо парче. Включването на приятел в дневните ви упражнения също подсилва мотивацията, а времето прекарано с хора гони зимните мрачни мисли.

PEONY_PLACE_NCW3773-05_330px

Предизвикателство #2 – С дъх на лято

Какво: Яжте поне по две богати на ликопен храни на ден.

Защо: Ликопенът е антиоксидант и като всички антиоксиданти, той е полезен за костите, защото предотвратява оксидативното увреждане от страна на свободните радикали. Но както вече съм обяснявала в програмата Save Our Bones Program, ликопенът е изключителен – той всъщност стимулира остеобластите (изграждащите костите клетки) според изследване, публикувано в списанието Journal of Medicinal Food.

Когато ликопена се комбинира с каротеноиди (антиоксиданти, съдържащи се в храни като морковите, сладките картофи, тиквата и къдравото зеле и даващи цвета им), той се абсорбира по-лесно. Освен това, усвояването на ликопена се подобрява когато храните са нарязани или пюрирани. Ето защо днес споделям с вас и рецепта за смути, която включва храни богати както на ликопен, така и на каротеноиди.

Ликопен – Ползи за здравето

Освен че стимулира костните клетки, този важен антиоксидант ни предоставя и други важни ползи за здравето. Ето някои, които да вземете под внимание:

  • Невероятното е, че ликопенът играе роля в вътреклетъчната комуникация. На особено важни места между клетките, наречени „съединителни точки”, ликопенът улеснява комуникацията между клетките, давайки сигнали, които спират клетките да се възпроизвеждат.
  • Ликопенът стимулира имунната система.
  • Ендокринните пътеки също биват улеснявани от ликопена, който помага и в комуникационното взаимодействие между хормоните.

Как: Яжте поне по две ястия/храни, съдържащи ликопен всеки ден. Най-големи източници на ликопен са:

  • Доматите
  • Динята
  • Папаята
  • Кайсиите
  • Розовия грейпфрут
  • Гуавата

А ето и смутито, за което споменах по-горе:

Доматен рай

1 доза – 1 порция

Продукти:

1 ч.ч. нарязани сурови домати

½ ч.ч. моркови

½ ч.ч. целина (селъри)

½ ч.ч. ябълков сок

½ ч.ч. лед (можете да го замените с вода, ако предпочитате)

Указания:

Измийте плодовете и зеленчуците обилно с вода.

Внимателно отстранете дръжките, кората, костилките и семената според плода/зеленчука.

Нарежете на едро всички плодове и зеленчуци.

Сложете всички продукти в блендер като течностите добавите накрая и ги оставете да се превърнат на гладка смес.

Сервирайте веднага.

Доматен рай е рецепта, която зарежда с енергия и заякчава костите. Опитайте я. Тялото ви ще я хареса.

Вивиан Голдсмит

Източник: Save Our Bones Daily Double Challenge #9

http://saveourbones.com/save-our-bones-daily-double-challenge-9/

Снимка: www.familycircle.com; www.paint-paper.co.uk

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *