Как да лекуваме мрачните настроения в края на лятото

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sad

С бавното преминаване на август в септември дните постепенно се скъсяват и слънчевата светлина отслабва. За някои от нас промяната на сезона означава промяна на настроението. Може да забележите, че ставате по-летаргични, депресирани и тревожни. Ако който и да било от тези симптоми ви звучи познат, не само вие ги изпитвате. Сезонното афективно разстройство (САР) засяга настроенията ни, при което хората развиват депресивни симптоми през месеците с по-малко слънчева светлина от септември до февруари. САР засяга милиони хора всяка година и има сериозно въздействие върху здравето и начина на живот на страдащите от него. Понякога хората, страдащи от това разстройство се затрудняват да се концентрират и споделят, че се чувстват много отпаднали.

Ето пет неща, които можете да направите, за да се преборите със сезонното афективно разстройство:

Физическа активност на открито

Физическата активност освобождава ендорфини, които естествено подобряват настроението. Ако е възможно редовно правете упражнения през есенните и зимни месеци. Това ще намали депресията, стреса и безспокойството. Освен това, бъдете физически активни на открито ако е възможно. Правете дълги разходки по светло, и непременно се възползвайте от слънцето във всеки безоблачен ден. Макар че през есента и зимата слънцето е по-малко, излизането навън по светло помага за справяне с чувството за депресия.

Опитайте слънчева терапия

Слънчевата терапия е типичното основно лечение за САР. Тя възпроизвежда светлината навън, предизвиквайки биохимична промяна в мозъка, която подобрява настроението естествено. За целта си набавете лампа, която емитира или по-скоро отдава пълния спектър на светлината. Излагайте се на тази светлина рано сутринта за най-добри резултати. Много хора се чувстват по-добре след седмица на прилагане на светлинната терапия.

Яжте храни богати на витамин D 

Осигурете голямо място на витамин D в храната си. Витамин D се абсорбира естествено от слънцето, но когато не можете да се излагате естествено на слънцето, на помощ идват храните, съдържащи този жизненоважен витамин. Добри източници на витамин  D са прясната риба – тон и сьомга, както и консервите сардина, портокаловият сок, зърнените закуски, прясното и кисело мляко.

Направете омега-3 мастните киселини част от храната си

Изследванията показват, че омега-3 мастните киселини играят роля в синтеза на серотонина, което помага за предпазване от симптомите на депресия. В страните с висока консумация на морска храна, която съдържа омега-3 мастни киселини, депресията засяга хората по-рядко, според редица изследвания. Добри източници на омега-3 мастни киселини са тлъстите риби като сардината, херингата и скумрията, както и лененото семе, орехите, соята, конопеното семе и тиквените семки.

Посетете лекаря си

Ако изпитате тежка депресия, опитите ви сами да се справите могат да се окажат недостатъчни и психотерапията би могла да ви се отрази много добре. Когнитивно-поведенческата терапия доказано е много ефикасна за облекчаване симптомите на сезонното афективно разстройство. Освен това има лекарства, одобрени за лечението на това разстройство. Посетете личния си лекар, който да определи най-добрите възможности за вас.

Източник: How To Cure The End-Of-Summer Blues

http://www.thirdage.com/depression/how-to-cure-the-end-of-summer-blues?shuffle=1

Снимка: http://www.alltreatment.com/

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *