Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Simple-Ways-to-Lower-Cholesterol-Naturally

Много хора намират повишените нива на холестерола за притеснителни. Те са убедени, че високият холестерол ознчава повишен риск от инфаркт. Искам да разберете защо се нуждаете от холестерол, за да сте здрави. Трябва да знаете и истината за теорията за ‘холестеролно-сърдечната’ болест или атеросклерозата. Също така, ще споделя с вас някои естествени начини за снижаване на холестерола.

Защо се нуждаем от холестерол

Черният дроб произвежда около 80 процента от холестерола в тялото. В храната, която ядем трябва да има достатъчно холестерол за производството на достатъчни количества от следните особено важни хормони:

 • Прогестерон и естроген (за жените).
 • Алдостерон.
 • Кортизол.
 • Дехидроепиандростерон (DHEA).
 • Тестостерон.

Има още много други жизненоважни хормони, които се произвеждат от холестерола в тялото. 

Теорията за ‘холестеролно-сърдечната’ болест

Както лекарите, така и обществото прегръщат идеята, че холестеролът е вреден за човека и че високият холестерол е водещата причина за сърдечносъдовите заболявания. Вярно е, че високият LDL (лош) холестерол се свързва със сърдечносъдовите заболявания, но той не е действителната причина за сърдечните заболявания. Възпалението е истинската причина. Знаем, че повишеният окислен LDL холестерол е просто резултат от възпаление, както и че съществуват множество причинители на възпалението. Ако вашият лекар измерва холестерола ви, за да следи сърдечносъдовия риск, уверете се, че той измерва броят и размера на частиците, формиращи вашия LDL холестерол. Това е новият стандарт в измерванията на липидите.

Произход на теорията

Теорията за ‘холестеролно-сърдечната’ болест възниква в началото на 50те години на двайсти век, когато медицинската индустрия бе поставена под политически натиск да намери причината за сърдечносъдовите заболявания, проблем, който се превръщаше в убиец номер едно в Съединените щати.

През 1964 г. ивестният сърдечен хирург д-р Майкъл Дъбейки от Хюстън съобщи, че той и колегите му са изследвали 1700 пациенти с операции и не са открили никаква връзка между нивата на холестерола в кръвта и разпространението на случаите на атеросклероза разкрити по време на проведените сърдечни операции. Това бе съобщено в списанието Journal of the American Medical Association.

Вие трябва също така да знаете, че около 50 процента от хоспитализираните пациенти с инфаркти или за извършването на операция за поставяне на аорто-коронарен байпас имат нормални нива на холестерол.

Освен това, през 1992 г. д-р Уилям Кастели, бивш директор на Изследването на сърцето Фрамингам, съобщи за подобно откритие: „Във Фрамингам, Масачусетс колкото повече наситени мазнини ядел човек, колкото повече холестерол и калории поглъщал, толкова по-нисък бил серумният му холестерол…”.

Ще уточня цитата като спомена два важни момента. Първо, големите количества месо от животни обикновено задейства възпаление, докато пресните растителни продукти снижават възпалението. Второ, 15 до 25 процента от населението е чувствително към холестерола в храната, като при хиперчувствителните има трикратно повишение на болестите. Също така, затлъстяването, захарният диабет и инсулиновата резистентност допринасят за хиперреакция към холестерола в храната. И, според наскоро излязли публикации в научната литература, яденето на едно до седем яйца на седмица не повишава риска от умиране от инфаркт или инсулт нито при мъжете, нито при жените.

Снижете холестерола по естествен начин

Значи искате да снижите риска си от инфаркт? Най-важният и ефикасен начин за снижаване на риска от инфаркт е като снижите възпалението в тялото си посредством чиста т.е. богата на хранителни вещества, питателна храна, нисък емоционален стрес и непрекъснати, приятни упражнения, както и като освен това приемате хранителни добавки за да подсилите защитния ефект.

Научно е доказано, че можете да снижите (нормализирате) липидите си с вземането на хранителни добавки, които съперничат с или превъзхождат изписваните с рецепта лекарства. Най-добрите препоръки на Американската академия по противодействащата на стареенето медицина (и съветите, открити в научната литература), включват:

 • Яжте най-вече здравословни храни, с шест порции зеленчуци и четири порции плодове всеки ден. 
 • Правете упражнения по 60 минути на ден, както аеробни, така и за заякване на мускулите (с гирички).

Трябва са използвате и разнообразни хранителни добавки:

 • Витамин E: (гама/делта токотриеноли по 200 мг) всяка вечер с храната.
 • Пантетин: (активна форма на витамин B5) по 450 мг два пъти на ден.
 • Омега-3 мастни киселини: по 4,000 мг на ден с EPA/DHA в съотношение 3/2.
 • Ликопен: по 20 мг дневно.
 • Транс-ресвератрол: по 250 мг дневно.
 • N-ацетил цистеин: по 500 мг два пъти дневно.
 • Стар чесън (киолик) стандартизиран: по 600 мг два пъти дневно.
 • Карнозин: по 500 мг два пъти дневно.
 • Кверцетин: по 500 мг два пъти дневно.
 • Ниацин (никотинова киселина): по 500 мг до 3,000 мг дневно според търпимостта. (За избягване на зачервяване на лицето преди това взимайте бейби аспирин или ябълков сок или друга храна.)
 • Червени оризови дрожди: по 2,400 мг до 4,800 мг вечер (с храната).
 • Пробиотици, стандартизирани: до 15 милиарда организма два пъти дневно.
 • Куркумин: по 500 мг два пъти дневно.
 • Епигалокатехин галат (EGCG): по 500 мг два пъти дневно или от 1700 до 2830 г зелен чай дневно.
 • Растителни стероли: по 1.6 грама до 3 грама дневно.
 • Сок от нар: по 230 г дневно със сока от един лимон или лайм.
 • CoQ10 (убиквинон): по 200 мг до 300 мг на ден, който спира окисляването на LDL-холестерола.

Струва си да отидете нарочно до магазина за здравословни храни, за да откриете някои от тези хранителни добавки. Колкото по-висок е рискът ви от сърдечно заболяване, толкова повече от тях ще искате да включите в лечебния си протокол.

Пожелавам ви да се чувствате добре цял живот,

д-р Майкъл Катлър

Източник: Easy Health Options, Lower Your Cholesterol Naturally, 25 March 2013

Снимка: cholesterol-foods.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържате здравето си, как да не остарявате и как да се предпазвате от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *