Екзотичния бахар, подправка и лек достойни за всеки дом

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

8 причини да използваме етерично масло от бахар

Бахар: Ето това е аромат, който може наистина да ви накара да замечтаете за Карибите. Вкусна подправка, съчетаваща в себе си хем сладостен, хем остър аромат, със загатване за канела, пипер и кардамон… в едно.

allspice

Но… какво точно Е бахарът? Заради богатия му аромат, може би си мислите, че това е комбинация от множество подправки. Всъщност, бахарът са неузрелите, изсушени плодчета, които растат на висок вечнозелен храст в тропиците. Плодчетата са с размер на грахови зърна и са тъмно зелени на цвят преди да бъдат обрани през есента за приготвянето на подправката.

Забележете, че на Карибите, бахарът се нарича пименто. Оттам идват и научните му имена Pimenta dioica и Pimenta officinalis. Бахарът е толкова използван на Карибите, че може би ви е по-известен като основната подправка в тамошната пастърма.

Бахарът под формата на етерично масло е чудесен начин да извлечете всичките ползи на подправката. За да си направите етерично масло от бахар, плодчетата и листата на вечнозеления храст се дестилират на пара. Така се получава мощна, концентрирана бионалична система, предоставяща всички ползи за здравето, които бахарът носи в себе си.

Следват осем чудесни причини да си набавите шише висококачествено етерично масло от бахар:

1. Насладете се на щедрите хранителни вещества в бахара

Бахарът предоставя широк хранителен профил. Тази подправка съдържа витамин А, няколко В витамини, витамин С и минералите магнезий, манган, желязо, калий и селен. Тя също така съдържа танини и антиоксидантните съединения кверцетин и ябълчена киселина.

Тази комбинация предоставя на тялото ви много хранителни вещества, ако я добавите към здравословен начин на хранене.

2. Заредете тялото си с антиоксиданти

Наред с изброените по-горе хранителни вещества, етеричното масло от бахар съдържа летливите съединения метил евгенол, цинеол, феландрин и кариофилен. Тези етерични масла, както и хранителните вещества в подправката, спомагат за снижаването на оксидативния стрес в тялото.

Ако не се контролира, оксидативният стрес може да доведе до възпаление в тялото и да е скритата причина за здравословни проблеми, които включват дегенерация на макулата, отслабване на мускулите и дори някои видове рак.

3. Подобрете кръвообръщението си

Етеричното масло от бахар стимулира кръвообръщението. Това от своя страна помага за постигането на здравословен метаболизъм: който е основна предпоставка за постигането и поддържането на здравословно тегло.

4. Постигнете ведро състояние на ума

Една от най-известните традиционни употреби на етеричното масло от бахар е успокояването на нервите. Подправката е известна като „тоник за нервната система” и спомага за облекчаването на тревожност, хиперстимулация, конвулсии, паника, истерия и невралгия.

Дори и да не страдате от нервно заболяване, разпръскването на малко етерично масло от бахар в дома може да помогне да проясните ума си от стреса или от упорстващите притеснения, натрупали се през деня.

5. Спете по-добре през нощта

Поради успокояващото действие на етеричното масло от бахар върху нервната система можете да го използвате преди лягане за да си осигурите по-качествен сън. Това масло може да ви помогне да заспивате по-бързо като облекчава стреса и ви помага да спите непробудно през цялата нощ.

6. Успокойте бунтуващия се корем

Газовете не са приятни – а понякога могат и да са направо болезнени. Бахарът от векове се използва традиционно за облекчаване на газовете и за подобряване на храносмилането, вероятно понеже улеснява секретирането на енизмите в тънките черва и стомаха.

Освен газовете, това масло помага и за облекчаването на диария, лошо храносмилане и повръщане. То може да помогне за подобряване на апетита, ако сте го изгубили.

7. Почиствайте леки рани

Етеричното масло от бахар има антисептични свойства и нанасянето на малко количество от него (разредено в малко органично студено пресовано кокосово масло) върху леки наранявания или ожулвания може да помогне за предпазването им от бактерии и патогени.

8. Успокоявайте болки и неразположения

Благодарение на евгенола в етеричното масло от бахар, това масло действа като лек локален антисептик. То е ефикасно при разтягане на мускули, възпалени стави,  болки в костите, зъбобол или сърбящи рани като при ухапвания от насекоми. Помага и за облекчаване на болезнени синуси и болки в главата.

Етеричното масло от бахар е много силно – и това е едно от маслата, за които е разумно да се консултирате с натуропат преди да го използвате. В повечето случаи това масло трябва да се разрежда в масло основа като например в органично студено пресовано кокосово масло.

Не приемайте етерично масло от бахар вътрешно преди да обсъдите този метод на лечение с професионалист на когото вярвате, а ако го направите, непременно използвайте качествено масло с хранителен клас от надежден източник. Също така, ако сте бременна или страдате от стомашно заболяване, не използвайте бахар, освен ако не спазвате конкретните указания, дадени ви от лекар.

Кой е вашият любим начин на употреба на етеричното масло от бахар?

~The Alternative Daily

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/8-reasons-to-use-allspice-essential-oil/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150401

Снимка: news-andy-anderson.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *