Берберин, от древността до днес с редица ползи за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Barberry-or-Berberis-vulgaris-

Берберинът е растителен алкалоид в състава на древно растение, което е било в разцвета си преди повече от 2000 години. Да, и днес то се намира в някои области на света—но е далеч по-често срещано в страни като Китай и Индия, отколкото в западния свят.

Легенда разказва, че това всъщност е един от храстите, клони от които са били използвани за направата на трънения венец, положен на главата на Исус Христос.

Както казахме, берберинът е растителен алкалоид, високо ценен в традиционните китайска и аюрведическа медицина, но в голяма степен пренебрегван навсякъде другаде и той е на път да стане една от най-мощните естествени терапии за предпазване от и лечение на широк спектър от заболявания—особено инсулиновата резистентност и диабета.

Днес, съвременната медицинска наука научава, че този храст крие изненадваща—и мощна—тайна. Дълбоко в корените, стеблото и кората на храста има скрита съставка с жълт цвят, която привлече вниманието на учените. Медицинските доклади валят за това как този билков екстракт може да се използва за поддържане здравето на очите… сърцето… кожата… и черния дроб. Той спомага лечението на рака, както и много други често срещани здравословни  проблеми.

За щастие различни растения от семейство Berberidaceae към които спадат Berberis aquifolium (Mahonia aquifolium), Hydrastis сanadensis, Berberis vulgaris (кисел трън) и други също съдържат берберин.

При какви заболявания е полезен берберинът?

 • Противодейства на стареенето
 • Диабет
 • Сърдечни заболявания
 • Висок холестерол
 • Хипертония (високо кръвно налягане)
 • Имунни предизвикателства
 • Чревни инфекции
 • Проблеми със ставите
 • Ниска костна плътност
 • Контрол на теглото 

Как действа берберинът?

Берберинът се цели в много основен и древен регулатор на метаболизма, ензим, наличен във всички животни и растения, наречен AMP-активирана протеин киназа (AMPK). Повишеното действие на AMPK обяснява защо берберинът предоставя толкова много и разнообразни полезни действия.

При хората с диабет, активирането на AMPK:

 • Стимулира навлизането на глюкозата в клетките
 • Подобрява инсулиновата чувствителност
 • Намалява производството на глюкоза в черния дроб

За хората с проблеми, свързани със сърцето активирането на AMPK:

 • Забавя освобождаването на свободните мастни киселини, което снижава липидните нива и предпазва от вредното отлагане на мазнини
 • Стимулира горенето на мазнините в митохондриите
 • Стимулира освобождаването на азотен оксид (NO), сингнализираща молекула, която отпуска артериите, усилва кръвотока и снижава кръвното налягане, както и предпазва от атеросклероза

Прочетете още за берберина: Берберин превръща тялото ви в машина за горене на мазнини

Какво казват изследванията за берберина?

Диабет.

В клинично изпитание, публикувано в списанието Metabolism, хора с наскоро поставена диагноза диабет тип 2 на случаен принцип били разделени в групи и им били предписани или метформин (Glucophage) или берберин. Подобрения били забелязани още през първата седмица, а заключението на изследването показва, че средните нива на кръвната захар и на хемоглобин A1c паднали значително и в двете групи. Берберинът забележително помогнал в битката с диабета точно толкова ефикасно, колкото и метформина. Изследователите правят заключението, че двете използвани средства имат „идентично въздействие в регулирането на глюкозния метаболизъм”.

Липиди, кръвно налягане и телесно тегло.

В рандомизирано, плацебо контролирано изпитание пациенти, наскоро диагнозирани с диабет и анормални нива на холестерол/триглицериди, които още не били започнали да взимат лекарства, пиели или по 500 мг берберин или плацебо на капсули по два пъти на ден.

След три месеца хранителната добавка с берберин не само че снижила значително кръвната захар, но също така снижила и триглицеридите (с 35.9 процента), вредния (LDL) холестерол (с 21 процента), и общия холестерол (с 18 процента)—в сравнение с минимални спадове в холестерола и повишение в триглицеридите в контролната група. Освен това, участниците в групата пиеща берберин имали по-ниско кръвно налягане (среден спад с 7/5 mm Hg систолично/диастолично), както и незначително отслабване и намаляване на коремните тлъстини.

Както казахме, изследванията на многото ползи за здравето от берберина са невероятно вълнуващи. Невероятно е и разкритието за начина, по който берберинът помога за поддържането на кръвната захар в здравословни граници и отървава страдащите веднъж завинаги от влакчето на ужасите, като веднъж завинаги поддържа кръвната им захар в здравословни граници.

Ето защо…

Оказва се, че жълтият алкалоид кара естествения инсулин да работи много по-ефикасно.

Той помага на тялото да използва пълноценно глюкозата, така че тя не получава шанса да се натрупва в кръвта.

Звучи приятно, нали? Ще ви кажем какво точно означава това за ВАС днес…

Берберинът действа неотклонно като подобрява стойностите на

 • Кръвната захар на гладно
 • Кръвната захар след хранене
 • Средния 3-месечен показател за кръвна захар (т.е. нивата A1C)
 • И превръща клетките в невероятно ефективни „командоси” на кръвната захар!

Помислете си само. Няма ли да е чудесно да се отпуснете и да се наслаждавате на обикновените удоволствия в живота без да трябва да се притеснявата толкова много?

Представете си как си похапвате от кутията със сладоледа след дългия и уморителен ден… или си загребвате от спагетите на вечеря с приятелите и семейството си… без да изпитвате обичайната и травмираща вина.

С берберин вие можете да си позволявате всичко това със завидно спокойствие!

 

Източници:

http://www.drwhitaker.com/what-is-berberine-research-and-benefits

http://www.drmarkstengler.com/HTML5/653SGBC/Golden-Herbal-Helper/?pco=E6DDR2CT&efo=653SGBC140321A&email=steffie_cohen%40abv.bg&a=2&o=226096&s=240390&u=3109345&l=458511&r=MC&g=130

Снимка: homeremedieslog.com

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *