Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cannabissativa

Умереното пушене на марихуана не уврежда белите дробове, а всъщност подобрява дебита на въздушния поток и капацитета на белите дробове. Това е зключението на изследване, публикувано в броя от 11 януари 2012 г.  на списанието Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association).

Мащабно изследване сравнява въздействието от пушенето на тютюн и на марихуана

Изследователският екип анализира голяма национална база данни, сравнявайки функцията на белите дробове при пушачи на марихуана и на тютюн в рамките на продължителен период от време. Изследователите откриха, че макар че пушенето на цигари или излагането на цигарен дим намалява обема на белите дробове, то пушенето на марихуана има обратния ефект.

Д-р Щефан Кертеш, старши автор на изследването и доцент в Катедрата по превантивна медицина на университета на Алабама в Бирмингъм (UAB), казва: „Използването на марихуана от време на време се свързва с повишени дебити на въздушния поток и повишава капацитета на белите дробове. Повишението не е голямо, но е значимо от статичтическа гледна точка. И данните показват, че дори достигайки умерено високи нива на употреба – по една цигара марихуана на ден в продължение на седем години – няма доказателства за снижени дебити на въздушен поток или на обема на белите дробове”.

Кертеш предупреждава, обаче, пушенето на марихуана да не се използва като средство за подобряване на здравето на белите дробове. „Повишението не е достатъчно голямо, че да ви накара да се почувствате по-добре. Здравите възрастни хора издишат 3 до 4 литра въздух за една секунда. Средният приток на марихуана е малък, 50 ccs или приблизително една пета от кен кока-кола. Така че не е нещо осезателно”. Изследователите също така посочват, че макар че в голяма степен пушенето на марихуана не причинява трайни проблеми с белите дробове, пушачите въпреки това може да страдат от кашлица и незначителни раздразнени на гърлото и белите дробове.

Изследването бе финансирано от Националния здравен институт (NIH) и прегледа данни, получени от Изследването на риска за развиване на заболяване на коронарните артерии при млади хора (CARDIA). Този дългосрочен проект включва повече от 5000 участника, мъже и жени, бели и черни, от четири града, Чикаго, Оукланд, Минеаполис и Бирмингам. Целта на проекта е да проучи развиването на сърдечносъдови заболявания и рисковите фактори. Изследването анализира фактори за здравето на участниците в период от двайсет години, започвайки през 1985 година когато те са били на  възраст от 18 до 30 години.

Като цяло участниците в изследването е еднакво вероятно да пушат марихуана или цигари, а някои пушат и двете. Трийсет и седем процента от участниците в изследването съобщават, че са пушили марихуана в даден момент по време на изследването. Изследователите казват, че това отговаря на процентите в националните проучвания за използването на марихуана в САЩ.

Тестовете измерват въздушния поток и обема на белите дробове на участниците в изследването в годините 0, 2, 5, 10 и 20. Въздушният поток се измерва чрез обема въздух, който субекта може да издиша за една единствена секунда след дълбоко вдишване на въздух. Обема на белите дробове се измерва въз основа на общото количество въздух, издишан след дълбоко вдишване. Като водещ автор на изследването, д-р Марк Плетчър, доцент по епидемиология и биостатистика в университета на Калифорния, Сан Франциско, отбелязва „В дадени аспекти пушенето на марийуана наистина прилича много на провеждането на тест на пулмонарната функция”.

Разликата в това как хората пушат марихуана и цигари може също частично да обясни разликата в това как тези навици засягат белите дробове, казват изследователите. Пушещите цигари в изследването пушели средно по осем цигари на ден. От друга страна, повечето от пушачите на марихуана пушели по два или три пъти на месец. При по-сериозна употреба на марихуана се забелязва извесно снижаване на функцията на белите дробове. Изследването не прави разграничение между различните методи на вдишане на марихуаната.

THC има защитен ефект

Еспертът, който не е участвал в изследването, д-р Доналд Ташкин от университета на Калифорния, Лос Анжелис който изследва марихуаната от повече от 30 години отбелязва, че резултатите от изследването могат частично да бъдат обяснени от противовъзпалителните ефекти на активната съставка на марихуаната. „Ние не знаем със сигурност, но много резонна възможност е, че THC (тетрахидроканабинолът) може би действително пречи на развитието на хронична обструктивна пулмонарна болест”.

Ироничното е, че това изследване е финансирано от институция на федералното правителство, Националния здравен институт (NIH), когато в същото време органите, налагащи федералните закони предприемат енергични мерки спрямо аптечните пунктове за медицинска марихуана в много щати. Може би Министерството на правосъдието би следвало да се запознае с резултатите на това изследване.

Тара Грийн

Източник: Natural News, Marijuana smoking better for lungs than cigarettes, 13 January 2012

http://www.naturalnews.com/034631_marijuana_smoke_lung_health.html

Снимка: http://www.heavy.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *