Стресът влияе на лечението на рака на простатата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

stressАко имате рак на простатата и сте подложени на лечение, разбираемо е че преживявате стрес и безспокойство. Има добра новина, обаче, относно стреса и рака на простатата: Ако предприемете стъпки за справяне със стреса в живота си, вие бихте могли да подобрите ефективността на лечението си от рак на простатата.

Според учените в Баптисткия медицински център Уейк форест, емоционалният стрес не само влияе върху лечението на рака на простатата, но също може и да ускори развитието на болестта. Поне това са открили те когато са оценявали влиянието на стреса върху рак на простатата при мишки.

      Как било проведено изследването на стреса

Два различни миши модела били използвани за разучаване на ефектите от емоционалния стрес върху рака на простатата. На едната група мишки били присадени простатни ракови клетки от хора, а след това им давали лекарство, което в момента било изпитвано в лечението на рак на простатата.

Когато мишките били изложени на стресираща среда (обездвижване), лекарството не било ефикасно в убиването на раковите клетки. Обаче, когато мишките били поставени в спокойна среда, лекарството спирало растежа на раковите тумори на простатата.

Втората група мишки били генетично модифицирани да развият рак на простатата. Когато мишките били стресирани, отново с обездвижване, простатните тумори растели. Когато изследователите дали на мишките лекарство за рак на простатата, наречено бикалутамид (вид хормонална терапия за рака на простатата), размерът на туморите се смалил. Обаче, когато мишките били изложени на стрес, докато вземали лекарството, ракът на простатата не се повлиявал добре от бикалутамида.

Основната причина за повишения растеж на туморите на рака на простатата при стрес е свързана с хормон, наречен адреналин (епинефрин). Стресът засилва нивата на адреналина, и хормонът предизвиква последващо разпадане на процеса, наречен апоптоза, или клетъчна смърт. При лекуване на рак на простатата, една от целите е да се повиши или подсили апоптозата. Стресът пречи на този процес и, следователно, може да допринесе за растежа на туморите в простатата.

Учените също така открили, че когато дават бета-блокер на мишките в двете групи, стресът не кара туморите на простатата да растат. Това е така защото бета блокерите възпрепятстват адреналина да не спира клетъчната смърт. Д-р Джордж Кулик, ръководител на изследването, казва, „Даването на бета-блокери на пациенти с рак на простатата с повишени нива на ендорфина би могло да подобри ефективността на противораковите терапии”.

      Как да намалим стреса

В допълнение към вземането на бета блокери, мъжете, страдащи от рак на простатата могат да предприемат и други стъпки за снижаването на стреса. Контролирането на стреса при рак на простатата може да включва техники като тай чи, йога, медитация, терапия с дишане и обратна биовръзка, като те всичките са доказали способността си да снижават нивата на стреса.

В малко изследване, проведено в Университета на Калифорния, Сан Диего, изследователите проучили влиянието от намаляването на стреса, основаващо се върху медитацията на просветлението наред с хранителен режим, включващ основно растелна храна, малко мазнини и много фибри при мъже подложили се на простатектомия при рак на простатата. Намаляването на стреса чрез медитация на просветлението се състои от техника на релаксация, леки йога упражнения и медитация.

Резултатите от четири месечната програма предоставят доказателства, че храната, наред с намаляването на стреса „могат да забавят темпа на развитие на туморите в случаите на биохимичното повторно появяване на рака на простатата”.

Стресът може да окаже значително влияние не само върху здравето на простатата и цялостното здраве, но също и върху развитието на рака на простатата и върху неговото лечение. Ежедневното внимание, обръщано на контролирането на стреса е важно за всички мъже, но най-вече за онези, които са изправени пред предизвикателството, наречено рак на простатата и пред лечението на рака на простатата.

от д-р Джио Еспиноса

Източник: Easy Health Options, Stress Impacts Prostate Cancer Treatment, 31 January 2013

Прочетете още:

7 храни за облекчаване на стреса

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *