Ситали пранаяма – йогийската техника за охлаждане на тялото прави чудеса!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ситали пранаяма е една от изключителните йога техники за дишане, с която дишате през устата, като „ситали” означава освежаващо дишане, а пранаяма „разгръщане на жизнената сила” или прана. Тази техника охлажда целия организъм, поддържа кръвта студена, освежава и отпуска ума и тялото. Когато дишаме по този начин, ние снижаваме температурата на тялото и активираме парасимпатичната нервна система и така си осигуряваме мир и спокойствие. Ситали пранаяма е много полезна в горещите пролетни или летни дни, когато сме много напрегнати или когато трябва да подобрим концентрацията си.

body-cooling

Как се изпълнява ситали пранаяма:

  1. Седнете удобно в която искате поза за медитация
  2. Направете гиан мудра (върховете на показалеца и палеца са събрани, останалите пръсти са отпуснати)
  3. Свийте езика си във формата на фунийка (U) и едновременно с това плътно го обгърнете с устните си
  4. Поемете дълбоко дъх през устата по същия начин както бихте го направили през сламка
  5. Почувствайте как белите ви дробове се изпълват с въздух
  6. След като дълбоко поемете въздух, затворете уста и задръжте дъха си като поставите език върху небцето си
  7. Концентрирайте се върху поддържането на тялото си хладно с помощта на езика
  8. След това издишайте бавно през носа
  9. Повторете упражнението 3-5 пъти или колкото ви е необходимо, за да почувствате разхлаждане и освежаване.

Ситали пранаяма е чудесно упражнение за горещите летни дни, в дните когато сме напрегнати или когато ни е необходимо да подобрим концентрацията си.

Още за ситали пранаяма

Ситали пранаяма често се превежда като „охлаждащо дишане”, защото вдишането на въздух през езика в устата се казва, че има охлаждащ и успокояващ ефект върху нервната система. Навиването на езика на фунийка се счита за генетична черта. Ако не ви се отдава да свивате езика си на фунийка, опитайте алтернативна техника, наречена ситкари пранаяма, която предоставя същия резултат.

Освен че успокоява излишната топлина в организма и че подобрява способността за съсредоточаване, ситали пранаяма намалява превъзбуда, гняв и безпокойство, така че е идеална за правене и вечер когато умът ви е превъзбуден и не ви позволява да заспите.

Техниката е полезна и за облекчаване на стреса: По два пъти на ден или колкото пъти ви е необходимо. Ситали и ситкари пранаяма са особено полезни когато се чувствате сънени сутрин или рязко ви се приспи следобед и имате нужда да се освежите и фокусирате върху предстоящото.

Още един начин за изпълнение на ситали пранаяма

Седнете удобно на стол или на пода с отпуснати рамене и изправен гръб. Леко наведете брадичка с език свит на фунийка по дължина и леко изваден от устата. Поемете внимателно въздух все едно дишате през сламка и бавно вдигнете брадичката си към тавана доколкото е удобно за врата ви. В края на вдишането, с удобно повдигната нагоре брадичка, приберете езика си и затворете уста. Издишайте бавно през ноздрите докато внимателно навеждате брадичката си обратно в неутрална позиция. Изпълнете 8 до 12 пъти.

Ситкари пранаяма

Отворете леко уста с език поставен зад зъбите. Вдишайте бавно през пролуката между горните и долните зъби като позволявате на въздуха да облива езика ви докато вдигате брадичката си към тавана. В края на вдишането затворете устата си и издишайте през ноздрите като бавно навеждате брадичката си обратно в неутрална позиция. Изпълнете техниката 8 до 12 пъти.

Открийте още днес ситали пранаяма и помагайте на тялото си да се охлажда в горещините, да се успокоява при стрес, както и да заспива лесно когато е превъзбудено.

 

Източници:

http://www.healthylifetricks.com/sitali-pranayama-body-cooling-yoga-technique-that-works-like-magic/

http://www.yogajournal.com/article/practice-section/healing-breath/

Снимка: hrelate.com

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *