Прогестерон – лесен лек за рака в наши дни?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

progesterone-cream

Живеем в свят, в който всичко, което ядем и използваме ни тласка към доминация на естрогена.

От друга страна, много от по-новите изследвания днес показват, че естрогенът, особено, естрадиолът, повишава риска ни от и действително причинява рак на гърдата и на простатата.

Въпреки това, отговорът на традиционната медицина относно тази заплаха, изразяваща се в причинени от естрогена видове рак е да товари жените с още естроген, и да лишава мъжете от необходимия им тестостерон.

Това е назадничево мислене, особено след като има и трети хормон, който и мъжете и жените произвеждат и който неутралазира естрадиола.

Този хормон е прогестерон.

Нивата на прогестерон спадат при жените след 35 години, а при мъжете 10-на години по-късно. Когато е в правилните количества и когато е балансиран от прогестерона, естрогенът предоставя противовъзпалителни свойства и помага за предпазването на жените по много начини. Но прекомерният естроген и химическите ксеноестрогени—химикалите в околната среда, които имитират действието на естрогена—днес водят до доминация на естрогена.

Прочетете още по темата: Дали не поглъщаме твърде много естроген?

Когато мъжете стареят, производството на естроген се повишава понеже тялото акумулира повече телесни тлъстини. Повишаването на нивата на естроген в мъжете се свързва със сърдечни проблеми, затлъстяване и рак на простатата.

Според изследване, публикувано от д-р Джон Лий в списанието Natural Progesterone, други симптоми за доминация на естрогена може да включват:

 • Напълняване—особено коремни тлъстини
 • Горещи вълни и неприятни симптоми на менопаузата
 • Нежелано окосмяване на лицето
 • Вагинална сухота и болезнено сношение
 • Подуване на корема и задържане на вода
 • Загуба на паметта
 • Депресия и тревожност
 • Мигрени или главоболия
 • Безсъние
 • Нисък полов нагон
 • Суха кожа и бръчки
 • Чупливи кости

Повишаването на прогестерона облекчава тези симптоми и също така предпазва от рак. Прогестерон е най-мощният познат инхибитор на ензим-5-алфа-редуктазата, който преобразува тестостерона в дехидротестостерон (DHT). DHT се знае, че причинява оплешивяване при мъжете, доброкачествена простатна хиперплазия и рак на простатата.

Прогестеронът също така задейства противораковия ген p53, спиращ деленето (т.е. умножаването) на раковите клетки при рак на гърдата.

Омега-3 мастните киселини, цинкът и витамин B6 повишават производството на прогестерон.

За да използват естествен прогестерон като предпазно средство срещу рак, мъжете трябва да се стремят към използването на 8-10 мг на ден, а жените към 15-20 мг на ден. Така че при употребата на крем с прогестерон, който съдържа 400-500 мг натурален прогестерон на 28.3 г (една унция), мъжете трябва да използват една осма чаена лъжица (0.6 мл), а жените една четвърт чаена лъжица. Количеството не трябва да надвишава 1.7 процента от прогестерона в туба крем*.

Следват важни съвети на д-р Меркола за използването на крем с прогестерон:

Тук става дума за биоидентичната хормонална терапия, чиито пионери в Съединените щати са д-р Джон Лий и д-р Джонатан Райт, който успешно решава предизвикателстовото, свързано с използването на тези кремове.

Естественият прогестерон е идентичният хормон, произвеждан от яйчниците на жената. Той се прави от естествени растителни стероиди в растението див сладък картоф. Той НЕ е синтетичната версия, която често се купува под формата на таблетки с рецепта, като напремер Provera.

Синтетичните прогестерони като Provera или медроксипрогестерон могат да предизвикат тежки странични ефекти, включително повишен риск от рак, анормално менструално течение, задържане на течности, гадене, депресия и дори могат да повишат риска от сърдечно заболяване и инсулт.

Страничните ефекти са изключително редки при естествения прогестерон. Единственото притеснение е, че те могат потенциално да променят времето на менструалния цикъл.

ИЗБЯГВАЙТЕ всички орално приемани хормонални препарати! Те не действат по предназначение и имат сериозни странични ефекти.

Освен това, когато използвате не само крем с прогестерон, но ВСЕКИ хормонален препарат като го нанасяте върху кожата, след няколко седмици до няколко месеца вие ще наситите мастната тъкан с хормоните и те ще спрат да действат или дори ще влошат симптомите ви.

Проблемът е свързан с факта, че прогестеронът е силно мастно разтворим и когато се нанася върху кожата ще се наслои в мастната тъкан в тялото ви. Когато човек използва крема първоначална няма никакви проблеми понеже запасите в мастните тъкани са много ниски. Но с минаването на времето, кремът се акумулира и води до разстройване на надбъбречните хормони като DHEA, кортизол и тестостерон. От личен опит зная, че макар че кремът с прогестерон има огромно полезно действие, той трябва да се използва много предпазливо.

Открих, че много от жените, които използват крема имат ужасно повишени нива на този хормон. Прогестеронът обикновено е цикличен хормон и тялото наистина се нуждае от периодични промени в концентрацията му, за да има правилен физиологичен отговор. Ако нивото му е непрекъснато над концентрация, която се регистрира като ниска, правилният физиологичен отговор не е възможен.

За щастие това е поправимо. Но може да изисква спирането на крема за период от цели две години за изхвърлянето на прогестерона от тялото.

Най-добрият начин за използване на крем с прогестерон

Основната грешка, която много добронамерени лекари, включително и самия аз, сме правили е да съветваме крема да се нанася върху кожата. Макар че това определено предоставя по-добри резултати от поглъщането на хормоните на хапчета, все пак има и по-добър начин.

Нанасянето на крема върху слизестите епителни мембрани, покриващи матката и вагината е на практика идеалният начин за прилагането му. Не само че усвояването му през тези мембрани е по-пълно, отколкото през кожата, но хормоните, усвоени през вагиналните мембрани навлизат в съвсем същия сплит от вени, който обичайно се захранва от яйчниците.

Оттам хормоните достигат сърцето и белите дробове и се разнасят в тъканите все едно наистина са произведени от яйчниците.

Мъжете очевидно нямат вагина, но те могат да прилагат крема в ректума си, който има подобна слизеста епителна повърхност и може да се използва за усвояването на прогестерона по почти идеален начин без никакви усложнения.

Време на нанасяне на крем с прогестерон и доза

За повечето жени преди менопауза обичайната доза е 15-24 мг/ден за 14 дни преди очаквания мензис, спиране приблизително в деня преди началото на менструацията. Така че използвате крема в продължение на дванадесет дни и след това спирате. Обикновено това означава да започнете на 12-я ден от менструалния цикъл и да спрете на 26-я ден.

Рязкото снижаване на нивото ви на прогестерон е основният стимул за започването на менструацията. Идеята е когато менструацията настъпи всичките ПМС и болезнените менструации да бъдат чувствително снижени.

Повечето пациенти се чувстват добре с едно нанасяне на ден. Обаче, поради относително късия половин-живот, някои са по-удовлетворени при нанасянето на нужното им количество разделено на две, половината сутрин и другата половина вечер. Ако приемате хормоните сутрин и по-късно през деня започвате да изпитвате нежеланите симтоми, разделянето на дозата на две би следвало да реши проблема.

* Непременно се консултирайте с лекар преди да предприемате каквото и да било самолечение. Личният ви лекар познава състоянието на здравето ви най-добре. Но можете да се консултирате и със специалист(и).

Здрави всеки ден

Източник:

http://easyhealthoptions.com/simple-cure-modern-cancer/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/09/18/oral-progesterone-and-progesterone-cream-complications.aspx

Снимка: plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *