Не позволявай на баба си да пие това лекарство

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

В света на лекарствата вече има нов крал. И това не са статините – най-популярната категория лекарства за снижаване на холестерола, както и лекарствата, от които се печелеха най-много пари през изминалото десетилетие. Сега вече има нов гигант, който доминира в тази огромна промишленост. И познайте кой е той? Най-учудващо, това са анти-психотиците, лекарствата, използвани в психиатричните болници.

Наистина ли имаме толкова много и сериозно психично-болни хора? Тези лекарства първоначално бяха създадени и продавани единствено за лекуване на шизофренията и на острите маниакални депресии.

Но сега те вече не се предписват само при психичните болести, които изваждат хората от строя. Именно така фармацевтичните компании успяха да ги превърнат в най-продаваните лекарства.

Те се използват за всичко, от деменция до безпокойство, при депресия и при много други общи проблеми, свързани с психичното здраве.

Онова което прави нещата още по-сериозни е, че те биват предписвани на две от най-уязвимите групи на обществото: на децата и на старите хора.

Знаете ли, че тези лекарства се дават на 25% от хората, настанени в старческите домове? Можем само да се надяваме, че тези лекарства не се използват, за да ги карат да седят, да си мълчатг и да гледат втренчено в стената по цял ден. Още повече поради факта, че те  предизвикат проблеми в общуването и познавателни проблеми при пациентите с деменция.

Половин милион деца в САЩ биват лекувани с тези лекарства от аутизъм, когнитивни проблеми, и от агресивно и импулсивно поведение. Последиците от използването им върху децата не са известни… лекарите ги предписват и на едва двегодишни деца.

Междувременно, това са едни от най-опасните лекарства на пазара. Анти-психотичните лекарства се свързват с:

• Съкръщаване продължителността на живота

• Пневмония

• Високо кръвно налягане

• Сърдечни заболявания

• Напълняване

• Сърдечен удар

Добрата новина е, че в момента правителството (на САЩ) съди производителите на лекарства, за да спрат те да използват анти-психотичните лекарства не по предназначение.

Ако вие или човек, когото обичате, се опитвате да се справите с прихиатрични и поведенчески проблеми или с проблеми на развитието, вземете под внимание следните ествествени алтернативи:

Стъпка 1: НЕ взимайте анти-психотични лекарства, освен ако официално не ви е поставена диагнозата шизофрения или маниакална депресия. Потърсете лекар, който предписва комбинация от стратегии за лекуването на вашето състояние – като например, органични храни и витамини и билки под формата на хранителни добавки – наред с терапии за лекуване на поведенчески заболявания и такива на развитието.

Стъпка 2: Постарайте се да ядете храни, които подобряват настроението ви. Това означава естествени храни с високо съдържание на протеини, витамин В1 и омега-3 мастни киселини. Протеините съдържат аминокиселини, които спомагат за регулирането на емоциите.

Също така, богатите на витамин В1 храни – аспержи, маруля, гъби, спанак, грах, домати и брюкселско зеле – спомагат за метаболизирането на въглехидратите, които дават на тялото ви енергия и подобряват настроението ви.

Освен това, омега-3 мастните киселини са особено важни за функцията на мозъка. Всъщност, ниското съдържание на DHA (омега-3 мастна киселина, съдържаща се в тлъстите, студеноводни риби) бива свързвано дори с шизофренията. Най-добрите източници на омега-3 са океанската сьомга, телешкото от хранени с трева животни, саша инки маслото, ядките, зелените листни зеленчуци, яйцата и авокадото.

Стъпка 3: Избягвайте преработените храни, нефилтрираната вода и ненужните лекарства. Поддържайте тялото си чисто от токсини като приемате много филтрирана вода, богати на вибри храни и пробиотици.

Стъпка 4: Дръжте хормоните си балансирани. Ниският тестостерон може да се изразява в умора, депресия и ниска енергия – при мъжете и при жените. Можете да си правите профилактични кръвни тестове за да следите нивата на хормоните. Ако бъде открит дисбаланс, помислете за хормомнална терапия.

Стъпка 5: Препоръчвам ежедневна доза витамин С. Едно ново двойно сляпо изследване, публикувано в списание Nutrition показва, че той не е само едно от най-добрите вещества, подсилващи имунитета. Витамин С, също така е и ефикасен антидепресант. Най-добрият начин да приемате необходимата доза витамин С е като ядете цитрусови плодове, зелени чушки, броколи, зеле, брюкселско зеле, пържоли и стриди. Или можете да взимате като хранителна добавка по 500 мг витамин С два пъти дневно.

Стъпка 6: Правете физически упражнения поне три или четири дни в седмицата. Това ще засили действието на химическите вещества, които карат тялото ви да се чувства добре. Едно от най-важните от тях е серотонинът. Мозъкът ви се нуждае от балансирани нива на този хормон за поддържане на доброто настроение.

от Ал Сиърс

Източник: Internet, Al Sears, Don’t Let Your Grandma Take This, October 2010

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *