Дилемата ‘кокошката или яйцето’ най-накрая решена!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

chicken egg

Вече има решение на прабабата на дилемите за причинност, и всичко е обяснено чисто научно.

Кое се е появило първо, кокошката или яйцето? Кокошката, не яйцето, не кокошката, не яйцето. Достатъчно е за да накара главата ви да се отвърти от врата. Всички сме си блъскали главата логически; повечето от нас завършват там, откъдето са започнали. Както Луна Лавгуд, мечтателната, но забавна магьосница от Хари Потър отговаря, когато й задават тази главоблъсканица, „кръгът няма начало”. И наистина, опитът ни да открием първия случай на движещи се в кръг причина и следствие е упражнение в пълна безсмисленост. За онези, които не разполагат с подходяща история, включваща божествено създание, което изстрелва перфектно оформени видове, всички замесени в ситуацията губят.

Но това не ни спира да питаме.  За щастие хората, които нощем седят будни заради такива явления вече могат да си отдъхнат – Робърт Крулуйк от NPR наскоро стигна до дъното на дилемата.

В общи линии, преди много-много луни, живяла кокошо-подобна птица. Тази птица била генетично близка с кокошката, но още не била напълно развита кокошка. Крулуйк я нарича прото-кокошка. И така, прото-кокошката снесла яйце, а прото-петелът оплодил яйцето Но когато гените на полу-пилетата мама и тате се слели, те се комбинирали по нов начин, създавайки мутация, която случайно направила отрочето различно от родителите. Макар че отнело хиляди години тази разлика да бъде забелязана, това яйце било достатъчно различно, за да стане официалният прародител на нов вид, познат като… кокошката! И така, кратко и ясно, две птици, които не били всъщност кокошки, създали кокоше яйце, и следователно, ето ни го отговора: Яйцето се е появило първо, и от него се излюпила кокошката.

Може би въпросът, който трябва да задаваме е: Кое се е появило първо, прото-кокошката или прото-кокошето яйце?

Мелиса Брейър

Прочетете още: Загатката решена – кокошката наистина предшества яйцето.

 Източник: Mother Nature Network.com, Finally answered! Which came first, the chicken or the egg? 11 February 2013

Снимка: www.babypips.com

На този линк: http://www.mnn.com/earth-matters/animals/stories/finally-answered-which-came-first-the-chicken-or-the-egg,  можете да видите смешното клипче за кокошката и яйцето, на английски.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *