Жасминовият чай е здраве и блаженство

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

jasmine tea

Извличан от листата на китайския зелен чай, жасминовият чай се е превърнал в един от най-популярните чайове в света. Други имена под които можете да го намерите са Xiang Pian или Mo Li Hua Cha. Жасминовият чай предлага много ползи за здравето като се започне от това, че снижава стреса и се стигне до факта, че е предпазна мярка срещу някои видове рак.

Жасминовият чай също така е широко известен с това, че снижава кръвното налягане, подсилва имунната система, снижава нивата на холестерола и регулира процесите на стареене в тялото. Твърди се, че пиенето на чай от жасмин подпомага усилията на хората, искащи да отслабнат. Той има и седативни качества и се казва, че предпазва от инсулти, артериална склероза и инфаркти.

Изследване, проведено в Канзаския държавен университет показва, че жасминовите чайове са способни да спират растежа на бактерии като листерия и салмонела, както и на онези, причиняващи холера, грип и дизентерия. Гаргарата с този чай и/или използването му като вода за уста се смята, че спомага за предпазване от кариеси.

Използването на жасминов чай спомага за облекчаването на главоболие и респираторни проблеми. Той помага за балансирането на течностите в тялото, което го прави полезен за хората, страдащи от задържане на вода, причинено от предменструален синдром или от което и да било друго заболяване. Твърди се, че този чай има свойствата на афродизиак заради факта, че съдържа линалол, жасмон, индол и бензоен ацетат (които всичките се използват от билкарите за приготвянето на афродизиаци).

Правене на различни видове чай от жасмин:

Много хора предпочитат просто да си купят готовите видове, макар че човек може също така сам да си приготви чая от нищо, следвайки дадените по-долу съвети.

Леден чай може да се направи като се използват сортове зелен и бял жасминов чай. Но внимавайте – непременно го охладете както трябва преди да добавите леда. Зелените и бели сортове на жасминовия чай също така съдържат по-високи концентрации на антиоксиданти от чая оолонг или сортовете черен чай.

Черен: Кипнете вода и налейте в чаена чаша от 250 мл, в която сте сложили една чаена лъжичка листа. Похлупете и запарете за 3 до 5 минути в зависимост колко силен искате да е чая. Прецедете и се насладете.

Оолонг: Напълнете чаена чаша от 250 мл с вряща вода, в която сте сложили една чаена лъжичка листа. Похлупете и запарете за 2 до 3 минути. Прецедете и сервирайте.

Бял: Водата трябва да е с температура 85 градуса С и тогава се налива е чаена чаша от 250 мл върху 2 чаени лъжички листа. Покрива се и се запарва 5 до 8 минути. Прецежда се и се сервира.

Зелен: Оставете водата да достигне 71 градуса С и налейте в чаена чаша от 250 мл върху чаена лъжичка листа. Похлупете и запарете 1 до 2 минути. Прецедете и сервирайте.

Причините за различното време на запарване са в това, че ако чаят се запарва твърде дълго или твърде кратко, той може да стане или твърде слаб или да загорчи.

Бременните жени трябва да са предпазливи с употребата на твърде много жасминов чай. Жасминовият чай също така не трябва да се пие на гладно, защото може да покачи нивата на киселинност в тялото.

Източник: An Herb For Thought: Jasmine, 16 June 2013

http://www.thesleuthjournal.com/an-herb-for-thought-jasmine/

Снимка: www.dreamstime.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *