Вълшебството продължава – билки в градината

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

garden

Великолепна та 7ка: риган, магданоз, салвия, розмарин, мащерка, чайвз и босилек

След като ви представих оазиса от билки в кухнята си помислих, че тъй като е пролет, хората с дворове могат да пренесат вълшебството там. Или на терасите си. Стига да имат малко местенце и време, те ще се захванат с много приятно хоби, което ще ги зарежда през идващите месеци, както с удоволствието да се грижат за живи растения, така и с използването на собственоръчно отгледаните билки в салатите, супите и другите ястия цяло лято, после ще имат билки и за зимата… изобщо четете поредицата и се включете в ентусиазъма, породен от буйната пролет наоколо… Засадете си градинка за свежи и пресни билки само на няколко стъпки от кухнята.

Предлагам ви да си изберете измежду следните билки :

босилек – градински чай (салвия) – копър – риган – мащерка – лавандула – розмарин – магданоз – дребен зелен лук (чайвз) – кориандър – копър – и, разбира се, джоджен… или всяка друга, любима ви билка, която съм пропуснала тук

За ваше улеснение, постепенно ще ви предоставям информация за чудния свят на билките, за полезните им свойства, както и съвети за отглеждането им. Вътре или навън.

И така, изберете мястото

Изберете място за билковата си градината. Идеалното място би било на няколко стъпки от кухнята ви, но всяко, огрявано от слънцето в продължение на поне шест часа на ден, място е подходящо. Ако имате място пред прозореца в кухнята, насадете билките в малки контейнери за градина вътре в кухнята (вижте: Оазис от билки у дома) или оставете създаването й за есента. Съвет: Ако ще отглеждате билки вътре, няма да е лошо някои от билките да поставите в саксии или контейнери отсега, и през октомври само да ги внесете на топло.

Подгответе мястото за засаждане

Подгответе мястото за засаждане като обърнете почвата. Ако почвата е втвърдена или е глинеста, подобрете дренирането като добавите компост, торфен мъх или едър пясък. Смесете подобрителите на почвата в най-горния пласт от 30-40 см преди засаждане. Съвет: Засаждайте рано сутрин или в късния следобед, за да не увяхнат растенията на силното слънце в средата на деня.

Изкопайте дупките, в които ще садите

Това се отнася за засаждането на вече оформени растения, а не за семена. За да засадите билките в лехи, изкопайте по-големи дупки за засаждане. Изкопайте всяка дупка с размер два пъти по-голям от ширината на корена на растението.

Засадете растенията в почвата

Раздалечете растенията (дупките) на около 50 см едно от друго, за да имат място да растат и да се развиват. Съвет: Сложете по-високите билки, като градинския чай, розмарина (обича суха и песъчлива почва) и майораната (ригана) в задната част на градинката, а магданоза и кориандъра в предната част.

Пролетно засаждане на семена

Семената на всяко растение съдържат неговото ДНК. Те ще дадат живот на новите, на вашите растения. През пролетта на повечето семена са им необходими от три до шест седмици, за да поникнат.  Когато билките оформят първите си листа, можете да ги засадите в градината или в саксии/контейнери. Ако ще засаждате билки от семена, непременно спазвайте указанията на опаковките, и след като изникнат младите растения ги насадете, както е указано по-горе.

 Направете табелки за билките

Сложете табелки до всяка току-що засадена билка, за да ви е по-лесно да ги намирате, когато ви трябват за кулинарните подвизи, за чай или за ароматизиране на шкафовете и гардеробите.

Оградете градинката от билки с цъфтящи растения

Цветни акценти в градинката от билки ще придадат салвията и лавандулата, ако искате можете в близост да засадите и цинии. Съвет: Засаждайте многогодишните растения от едната страна и едногодишните от другата, за да е по-лесно презасаждането догодина.

Поливайте редовно

Полейте обилно току-що засадените растения. След като вече са засадени, остава непременно да им осигурявате необходимата влага всяка седмица през периода на растеж. Съвет: Добре ще е да подредите билките според това колко влага обичат, така няма да преполивате сухолюбивите (розмарин), и да засушавате водолюбивите билки.

Берете билки от порасналите растения

Започнете да берете от билките веднага щом те се развият в красиви туфи, но късайте само по малко всеки път. Ако откъснете повече от една четвърт от растението наведнъж, ще му отнемете силата и ще му трябва по-дълго време да се възстанови и да му израстат нови листа. За да насърчите разклоняването на билките, пензирайте – откъсвайте върховете на растенията редовно в началото на лятото. При разумно бране повечето билки могат да се берат в продължение на няколко месеца. Съвет: Билките са най-ароматни и вкусни, ако ги берете сутрин. Освен това, билките имат най-силен вкус, ако са откъснати преди да започнат да цъфтят.

Сега да обобщя:

За да направите градината си от билки така че тя да не ви създава големи проблеми, непременно изберете здрави растения или си ги отгледайте от семена. Това означава, че трябва внимателно да огледате растенията преди да ги закупите и да не ги взимате, ако по тях има буболечки, микроорганизми или не ви изглеждат здрави и силни, защото иначе те ще заразят и останалите растения в градината. Други важни задачи:

 • Осигурете достатъчно място на растенията. Листовките и опаковките на семената указват разстоянията и въпреки че засадени в саксии растенията обикновено не достигат пълния си размер, все пак щедро им отпуснете място – да могат да ‘дишат’. Съвет: Имайте предвид, че някои билки като джоджена и босилека превземат всичко! Оградете отреденото за тях място с камъни или ги насадете в контейнери, което освен че ще ги спре, ще направи градинката още по-колоритна. Освен това, така ще можете по-лесно да ги приберете вътре през есента и да си ги гледате там, ако решите.
 • Поливайте растенията редовно и още докато ги садите осигурете добър дренаж в саксиите и лехите, за да може водата да се оттича свободно. Едно от нещата което убива растенията е задържалата се вода от която корените на растенията могат да загният.
 • Втртете саксиите често, за да могат растенията да се развиват равномерно от всички страни.
 • Използвайте малко или никакви изкуствени торове. Повечето билки обичат умерено плодородна до бедна почва. Помнете, повечето цветя, които отглеждаме у дома загиват по-скоро заради прекалените грижи, които полагаме за тях, а не от занемаряване.
 • Изчакайте растенията да станат 15 до 20 см високи преди да си откъснете от ароматните им листа и берете само около една четвърт от растението или дори по-малко всеки път. После изчакайте израстването на толкова от растението, колкото сте откъснали или дори повече, преди да берете отново. Ако сте големи фенове на магданоза или на ригана или на която и да било от билките, може да е добра идея да насадите повече от тях.

Пожелавам ви много часове в безгрижно сътворяване на собствената ви градина от билки.

Следващата седмица ще дадем по-подробна информация за засаждането на десет от най-използваните билки.

Прочетете продължението: Старото колело и още идеи за билкова градина

Стефи Коен

Снимка: gusale.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

7 thoughts on “Вълшебството продължава – билки в градината

 1. В къщи цяла зима отглеждахме босилек, розмарин, мента и джоджен на прозореца. Много е приятно когато готвиш да сложиш току що откъсната клонка от подправка в яденето :). Сега си засадихме на терасата мащерка, градински чай и магданоз :)

 2. Зная! И е толкова лесно, билките са непретенциозни, а дават толкова много! Приятелко, ще те питам за съвети за следващите публикации – ако имаш някой трик или съвет, непременно го сподели. Ще съм ти благодарна, както и всички читатели…

 3. Зная! И е толкова лесно, билките са непретенциозни, а дават толкова много! Приятелко, ще те питам за съвети за следващите публикации – ако имаш някой трик или съвет, непременно го сподели. Ще съм ти благодарна, както и всички читатели…

  1. Стефи, ти удари точно в десятката! Това е моя отдавнашна мечта! Съветите са прекрасни и почвам лека-полека да я осъществявам/мечтата/ От От къде конкретно да си купя семенца или посадъчен материал за тези благодатни растения и не е ли късно /КАТО ВРЕМЕ/ за засаждането им?

  2. Не е късно! Сега е моментът! На Женския пазар има такава аптека – беше като вървиш към Сливница от дясно, близо до голям двор май на църква? Или в Бриколаж и другите такива магазини, или от съседи – някоя баба до вас може много да ти каже по въпроса за семената. А в разсадниците има вече отгледани растения, които ко искаш ги остави в саксиите, за да можеш на есен да си ги прибереш – аз имах розмарин и в градината не оцеля през зимата. Пожелавам ти много часове наслада!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *